Novosti
PROSVJED PROTIV PREDSJEDNIKA SRBIJE

Privedena samo jedna osoba zbog transparenta
Objavljeno 12. veljače, 2018.

Policija je potvrdila da je tijekom prosvjeda protiv posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića jedna osoba privedena zbog "neprimjerenog transparenta".

Prosvjed protiv posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u ponedjeljak na Trgu bana Jelačića prošao je bez incidenata, a oko 1000 okupljenih bivših branitelja i udovica Domovinskog rata poručilo je Vučiću da nije dobro došao u Hrvatskoj te povicima "izdaja, izdaja" iskazali nezadovoljstvo njegovim posjetom i zabranom prosvjeda na Trgu sv. Marka.

Govoreći na Jelačićevu trgu s improvizirane govornice, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Rozalija Bartolić poručila je "onima gore" da više neće šutjeti te i sama povikala "izdaja, izdaja".

U ime svih stradalnika poručila je da svi, pa i srbijanski predsjednik, moraju zaslužiti državničke počasti i crveni tepih. "Pitam vas je li je to Aleksandar Vučić zaslužio", upitala je na što su prosvjednici odgovorili uzvicima "nije" i zvižducima.

"Ovdje smo da mu jasno i glasno kažemo - znamo te, Aleksandre Vučiću, znamo koliko si žuči i otrova prolio diljem Lijepe Naše. Zbog mržnje koju ste ti i tvoji istomišljenici sijali po Hrvatskoj, naša djeca nemaju svoje očeve", poručila je Bartolić. Skupu se obratio i bivši branitelj Vjekoslav Magaš, koji je poručio da Hrvatsku iz Srbije ne blate neki nebitni pojedinci, već ministri u srbijanskoj vladi te da se u Srbiji sotonizira Hrvatska.

Na skupu je pušten Vučićev ratnohuškački govor u okupiranoj Glini 1995. godine, no zbog tehničkih problema nazočni su ga jedva čuli. Uz niz domoljubnih pjesama i recitiranja domoljubne poezije na skupu je podignut veliki transparent na kojem je pisalo "Srbija mora odgovarati za genocid u Hrvatskoj i platiti ratnu odštetu", a nošeni su i transparent "Zapamtite Vukovar" kao i hrvatske zastave te zastave HSP-a i HOS-ova na kojoj je pisalo "Za dom spremni".

Nakon skupa na Jelačićevu trgu prosvjednici su se Radićevom ulicom uputili prema Kamenitim vratima, dio se tamo pomolio, a drugi dio krenuo prema Markovu trgu, gdje ih je dočekala policijska barikada. Nakon nekog vremena mirno su se razišli, a prosvjed je završio bez incidenata.

Markov trg zatvoren, ali javno okupljanje nije zabranjeno

"S obzirom na to da se ova odluka odnosi i na sudionike najavljenog javnog okupljanja za današnji dan na Markovu trgu, želimo jasno razgraničiti da se ne radi o zabrani javnog okupljanja kako je to definirano Zakonom o javnom okupljanju", priopćila je zagrebačka policija. Odluka o zabrani pristupa Markovu trgu donesena je na temelju Zakona o policijskim poslovima i ovlastima koji propisuje da se radi osiguranja štićenih osoba može "privremeno ograničiti pristup ili kretanje u određenom prostoru".

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana