Novosti
CEIZ INDEKS UPUĆUJE NA USPORAVANJE STOPE RASTA

U 2017. godini rast BDP-a od 2,7 posto
Objavljeno 13. veljače, 2018.

Vrijednosti CEIZ indeksa u prosincu i posljednjem tromjesečju prošle godine upućuju na usporavanje stope rasta na godišnjoj razini pa analitičari Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) u cijeloj 2017. godini očekuju stopu rasta BDP-a od 2,7 posto.

CEIZ indeks je u prosincu 2017. ostvario vrijednost od minus 0,7 indeksnih bodova. Radi se o najnižoj vrijednosti indeksa zabilježenoj još od rujna 2014., objavili su u ponedjeljak iz EIZ-a. Kako objašnjavaju, komponente CEIZ-a u prosincu su pokazale dijametralno suprotne trendove ovisno o dijelu gospodarstva koji predstavljaju. Iako je turizam nastavio snažno rasti, trgovina je popraćena najnižom pozitivnom stopom rasta u 2017., a industrijska proizvodnja ostvarila pad od gotovo 5 posto.

Indeks je u sva tri mjeseca posljednjeg tromjesečja zabilježio smanjenja vrijednosti u odnosu prema prethodnom mjesecu, što upućuje na usporavanje ekonomske aktivnosti u usporedbi s trećim tromjesečjem. Mjereno na godišnjoj razini, vrijednost CEIZ-a upućuje na usporavanje stope rasta ekonomske aktivnosti, ističu iz EIZ-a. “Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da bi stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2017. godine u odnosu prema istom razdoblju prethodne godine mogla iznositi 1,9 posto. Desezonirani podaci upućuju na to da je u odnosu prema prethodnom tromjesečju BDP u posljednja tri mjeseca 2017. pao za 0,8 posto. Uzmu li se u obzir prethodna tromjesečja, kada su stope rasta realnog BDP-a iznosile 2,6, 3,0 i 3,3 posto, očekujemo da je u cijeloj 2017. BDP mogao porasti za 2,7 posto”, zaključuje EIZ. H

Možda ste propustili...