Svijet
OPET NIJEČE GENOCID U SREBRENICI

Dodik predlaže "novo verificiranje"
Objavljeno 13. veljače, 2018.

Vezani članci

DRAGAN MEKTIĆ:

Srbija štiti Dodika od istrage

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovno je zanijekao činjenicu kako je nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine počinjen zločin genocida za kojega su odgovorni pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

"Stalni zahtjevi Bošnjaka, pa i određeni pokušaji da se to kvalificira kao genocid, moraju biti odbačeni", rekao je Dodik u intervjuu za banjolučki list "Glas Srpske".

Njegova je kvalifikacija događanja u Srebrenici kako je to bio "strašan zločin", a drži da je genocid, ako ga je uopće bilo, morao podjednako biti počinjen i nad Bošnjacima i nad Srbima. Dodik je pritom odbacio izjavu vlasti RS iz 2004. kada je tadašnji predsjednik RS Dragan Čavić javno priznao karakter zločina počinjenih u Srebreničkoj enklavi i jasno ih osudio.

Sam je Dodik u intervjuu za sarajevsku Face TV 2008., kada je obnašao dužnost entitetskog premijera, potvrdio kako mu je jasno da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima. "Ja znam savršeno dobro što je bilo. Bio je genocid u Srebrenici. To je potvrdio sud u Den Haagu i to je neosporna pravna činjenica", rekao je tada Dodik, koji je nakon toga promijenio mišljenje i uporno niječe karakter tog zločina, unatoč pravomoćnim presudama Haškog tribunala pripadnicima vojske i policije bosanskih Srba koji su u tome sudjelovali. Činjenicu da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid svojim je pravorijekom potvrdio i Međunarodni sud pravde (ICJ) u presudi koju je 2007. donio odlučujući o tužbi BiH protiv Srbije za agresiju. Dodik je sada pozvao na "novo verificiranje" najvećeg ratnog zločina počinjenog na europskom tlu nakon 2. svjetskog rata.

"Potrebno je formirati novu međunarodnu komisiju jer je očito kako ona iz 2004., koja je bila pod vodstvom Srpske demokratske stranke (SDS) i napravila izvještaj o Srebrenici, nije utvrdila prave podatke. Samo nova verifikacija tih događaja može biti osnovom za bilo kakvu ocjenu toga što se zbivalo", rekao je Dodik.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana