Osijek
OBILJEŽEN DAN JEDINSTVENOG EUROPSKOG BROJA 112

Dnevno osječki Centar prima i po 350 poziva
Objavljeno 13. veljače, 2018.

U Područnom uredu za zaštitu i spašavanje jučer je Državna uprava za zaštitu i spašavanje obilježila Dan jedinstvenog europskog broja 112 u Republici Hrvatskoj. Ovim skupom i prezentacijom promovirane su prednosti i značajke Sustava 112 . Djelatnike su posjetili učenici OŠ Vladimira Becića kojima je jednostavno predstavljen rad ovog ureda.

Zvonko Grgec, načelnik Centra 112 u Osijeku, pak novinarima je prezentirao podatke prema kojima prosječno dobivaju 350 poziva dnevno, a novost je da se, uvođenjem UVI sustava, upravljanje vatrogasnim intervencijama, pozivi slijevaju u sjedištu Centra 112 u Osijeku.

Grgec je podsjetio da je jedinstveni broj 112 u Hrvatskoj uveden u operativnu funkciju 11. veljače 2005., čime smo se pridružili jedinstvenom europskom projektu omogućavanja dojavljivanja nesreća i potreba za djelovanjem žurnih službi na taj broj.

- Pozivi na broj 112 su besplatni i dostupni od 0 do 24 sata sedam dana u tjednu. Pozivatelj ne treba znati telefonske brojeve svake pojedine hitne službe i teritorijalnu nadležnost gdjegod se nalazio na području Europske unije. Pozivom na broj 112 može se zatražiti pomoć bilo koje hitne službe (policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć, traganje i spašavanje na moru, gorska služba spašavanja i drugo). Štedi se vrijeme jer operater nakon dojave na broj 112 alarmira sve hitne službe potrebne u konkretnom slučaju. Sustav 112 temeljem utvrđenih standardnih operativnih postupaka omogućava lociranje pozivatelja u hitnoj situaciji. Na broj 112 zaprimaju se i pozivi na stranim jezicima - prezentirao je načelnik Zvonko Grgec.

O suradnji žurnih službi i potrebi održavanja zajedničkih velikih vježbi, kakva je lani održana u Donjoj Motičini, govorila je Silvana Pirić, voditeljica Odjela za preventivne i planske poslove PU za zaštitu i spašavanje Osijek, a o intervencijama i suradnji govorio je i Krešimir Erk, zapovjednik Državne interventne postrojbe - Odjel Osijek. D. Pejić

350

poziva u prosjeku dnevno dobivaju djelatnici osječkog Centra 112

Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

Najčitanije iz rubrike