Regija
LOŠI REZULTATI ZIMSKOG PREBROJAVANJA

Topla zima je prepolovila
broj ptica močvarica
Objavljeno 12. veljače, 2018.

ŽUPANJA - Tijekom siječnja djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije bili su na terenskom radu tradicionalnog zimskog prebrojavanja ptica močvarica koji ima međunarodni karakter i provodi se diljem zemalja EU-a.

Cilj je prikupljanje što više podataka o vrstama i brojnosti ptica vodenih staništa i njihovo objedinjavanje kako bi se utvrdilo stanje populacije zabilježenih vrsta. Viši stručni suradnik Mario Raguž ističe da zbog izuzetno visokih temperatura neuobičajenih za zimsko razdoblje, rezultati prebrojavanja ove godine znatno odstupaju od prijašnjih zimskih prebrojavanja. Na standardnim lokacijama za prebrojavanje, ptice se zadržavaju u puno manjem broju nego što je to uobičajeno u zimskom razdoblju, zbog čega su i rezultati loši.

- Ove su godine na zimskom prebrojavanju brojke prepolovljene u odnosu prema prošloj godini. Na pojedinim mjestima gdje su ptice bile koncentrirane u većem broju zbog tople zime ima ih vrlo malo. To su konkretno mjesta u županjskoj Posavini – Štitar, Županja, Rajevo Selo, Gunja i Račinovci gdje je bilo više od stotinu pataka, čaplji, kormorana, gnjuraca, liski..., a sada je broj upola manji po mjestu viđenja - pojašnjava Raguž.

Napominje da ništa bolja slika nije ni na ostalim područjima Vukovarsko-srijemske županije. Naime, kada je zima oštra, ptice su koncentrirane na pojedina mjesta, a kada je topla, kao što je slučaj ove godine, onda su disperzirane na širokom prostoru. Prebrojavanjem ptica močvarica utvrđeno je oko 1200 jedinki na promatranim mjestima u najistočnijoj županiji, najviše divljih pataka i liski.M.Lešić Omerović

Na standardnim lokacijama za prebrojavanje ptice se zadržavaju u puno manjem broju

Možda ste propustili...

PREDSTAVIO POSLJEDNJI ROMAN

Miro Gavran u Donjem Miholjcu

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

Najčitanije iz rubrike