Regija
NATKRIVANJE I OBNOVA

Vinkovačka tržnica kao spoj urbanog i ruralnog
Objavljeno 13. veljače, 2018.
Projektom bi bile uređene javne zelene površine u okruženju te osiguran dovoljan broj parkirališta za kupce i prodavače

VINKOVCI - U programu gradskih projekata za ovu godinu gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić spominje i natkrivanje Gradske tržnice koja se prostire na 15.000 četvornih metara, ima gotovo 600 prodajnih mjesta i 45 poslovnih objekata, od kafića i pekarnica do mesnica i trgovina svježim, podlijevanim i polutvrdim sirom. Realizaciju projekta s nestrpljenjem očekuju i prodavači i kupci, jer zatvoreni prostor omiljenog sastajališta Vinkovčana subotom i srijedom donio bi iskorak prema kvalitetnijem životu u najstarijem europskom naslju s konitinuitetom življenja više od 8200 godina.

- Grad je počeo pripremu projekta rekonstrukcije i natkrivanja tržnice. Radi se tehnička dokumentacija, a uskoro će se prezentirati i novi izgled tržnice. Tržnicu vidimo kao spoj urbanoga i ruralnoga, a naglasak ćemo staviti na urbano arhitektonsko rješenje uz inovativna tehničko-tehnološka rješenja. Želimo da tržnica bude mjesto susreta i izravnog kontakta kupaca i prodavatelja, odnosno proizvođača vlastitih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, ali i suvenira, tradicijskog nakita, kruha, kolača itd. Projektom bi bile uređene javne zelene površine u okruženju, te osiguran dovoljan broj parkirališnih mjesta. Ovaj projekt uključuje i promjenu dosadašnjeg modela upravljanja tržnicom koja podrazumijeva i uspostavu organiziranog lanca opskrbe za sve vinkovačke restorane, hotele, ustanove itd. Grad je osigurao sredstva za tehničku dokumentciju, a projekt se planira kandidirati kao jedan od prioritetnih u okviru Razvojnog sporazuma, koji će potpisati Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a s pet slavonskih županija – kaže vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Vinkovačka je tržnica oduvijek bila mjesto ne samo trgovine, nego i društvenih događanja, susreta, prijateljevanja. Bilo je pokušaja uvođenja svakodnevne tržnice, ali tu novotariju nisu prihvaćali ni trgovci ni kupci, jer u Vinkovcima se zna da se na tržnicu odlazi srijedom i subotom. Mnogi stranci koji su prošetali vinkovačkom tržnicom slažu se kako se prema izboru, raznolikosti i kvaliteti ponuđenog i šarenilu prizora, a sve na razmjerno malom prostoru, s njom može teško mjeriti bilo koja druga. Miroslav Flego

Radi se tehnička dokumentacija, a uskoro će biti prezentiran novi izgled tržnice

Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike