Regija
ČEKALI DESETLJEĆIMA

Obilaznica Petrijevaca u ovogodišnjem planu
Objavljeno 13. veljače, 2018.
Petrijevčani će se riješiti kamionskog i drugog prometa u naselju, kao i zagađenja okoliša

PETRIJEVCI - Hrvatske ceste u intenzivnim su pripremama za objavu natječaja za izvođenje radova za obilaznicu Petrijevaca, službeno nam je potvrđeno iz Hrvatskih cesta, zbog čega bi se realno moglo očekivati da već ove godine počne realizacija dugoočekivanog projekta.

S ceste na cestu

Gradnja petrijevačke obilaznice projekt je koji već godinama žarko priželjkuju i stanovnici najzavojitijeg mjesta u Valpovštini, ali i vozači i sudionici u prometu koji svakodnevno prolaze kroz Petrijevce. Za vozače bi izgradnja obilaznice značila brži dolazak do željene destinacije, jer bi izbjegli čak osam oštrih zavoja u naselju, a za Petrijevčane konačno premještanje teškog kamionskog i drugog prometa iz mjesta i povećanje prometne sigurnosti. I ne samo to.

“Državna cesta D34 prolazi samim središtem Petrijevaca, odnosno s obje strane prometnice nalazi se izgrađeno naseljeno područje. Osim lokalnog prometa D34 preuzima i najveći dio međugradskog prometa na relaciji Osijek – Valpovo. Zbog prolaska D34 kroz samo središte Petrijevaca u mjestu se stvaraju veliki prometni problemi, koji su identificirani kao uska grla, a očituju se usporavanjem i zastojima u odvijanju prometa te dužim putovanjem korisnika”, objašnjavaju u Hrvatskim cestama. Zbog činjenice da se u središtu Petrijevaca nalaze općina, crkva, pošta, banka, osnovna škola, liječničke ordinacije, trgovine i ugostiteljski objekti koji generiraju pojačani pješački promet preko D34, dodatno se usporava promet vozila, ali i povećava opasnost za pješački promet, naročito za školsku djecu. Zbog toga je nužno i često usporavanje, zaustavljanje i skretanje vozila s ceste na parkirališta uz cestu te opetovano uključivanje u promet.

Zagađenje okoliša

“U takvim situacijama stvaraju se dodatni zastoji, rastu vremenski gubitci, povećava se emisija štetnih plinova u okoliš i smanjuje sigurnost. Snižava se i razina sigurnosti motornog, biciklističkog i pješačkog prometa, što potencira povećani broj prometnih nesreća. Potrebno je naglasiti i da ovakvo prometno opterećenje naseljenog mjesta prouzročuje narušavanje kvalitete života stanovnika općine Petrijevci, jer povećava razinu buke i emisiju štetnih plinova i čestica”, navode u Hrvatskim cestama razloge zbog kojih je nužno što prije krenuti u provedbu projekta kojim će se izgraditi obilaznica Petrijevaca, duljine 3,88 kilometara.

Vrijednost projekta za izvođenje radova iznosi 57,52 milijuna kuna, a sufinancirat će se s 85 posto, odnosno s 48,89 milijuna kuna. Uskoro se očekuje objava dokumentacije za nadmetanje te početak javne nabave za odabir izvođača radova, doznajemo iz Hrvatskih cesta.

Lidija ANIČIĆ

3,88

kilometara duljina je obilaznice, za koju se uskoro očekuje objava dokumentacije za nadmetanje

57,52

milijuna kuna vrijednost je radova, a sufinancirat će se s 85 posto, odnosno 48,89 milijuna kuna

Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

Najčitanije iz rubrike