Regija
RAZDVAJANJE DVIJU SREDNJIH ŠKOLA

Umjesto gradnje nove škole, dogradnja stare?
Objavljeno 13. veljače, 2018.
Gradnja Ekonomske škole u ovom je trenutku projekt gdje Županija, kaže župan, čeka dogovor i razgovor s Gradom

ĐAKOVO - Dok se još u srpnju prošle godine spominjalo kako će se nova Ekonomska škola graditi u podnožju Strossmayerova parka, pa je u tom smislu Grad Đakovo ugovorom prenio školi u vlasništvo zemljište na spomenutom prostoru, danas se preispituju nove mogućnosti.

Ispituju statiku

Razmatra se o dogradnji već postojeće zgrade u kojoj se godinama tiska gotovo 1200 učenika Ekonomske i Strukovne škole Antuna Horvata. Potvrdili su nam to gradonačelnik Đakova Marin Mandarić i župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

- Ispitujemo opcije i tražimo cjenovno najbolje rješenje. Ako se pokaže da se može obavljati dogradnja na postojećoj lokaciji, vjerojatno će to biti i prihvaćeno. Donese li se odluka da se škola definitivno neće graditi na prostoru kod Strossmayerova parka, tada će zemljište, jer tako je i u ugovoru navedeno, biti vraćeno Gradu - pojašnjava gradonačelnik.

Gradnja Ekonomske škole u ovom je trenutku projekt gdje Županija, kaže župan Anušić, čeka dogovor i razgovor s Gradom Đakovom, hoće li graditi novu ili će nadograđivati postojeću školu.

- U prvom razgovoru dogovorili smo se provjeriti mogućnost, odnosno opciju, nadogradnje. Sada projektanti, statičari i građevinski inženjeri, svi drugi koji na tom rade, obavljaju postupak provjere može li statika postojeće škole izdržati nadogradnju. Čim budemo taj odgovor imali, znat ćemo idemo li u nadogradnju i proširenje postojeće ili idemo u gradnju potpuno nove škole. Nije nikakav problem u smislu da se neće graditi, nego jednostavno tražimo najbolje rješenje - kaže župan Anušić. Dodaje i kako je nadogradnja financijski mnogo povoljnija, no s druge strane - kaže - škola je nešto na čemu ne treba štedjeti ni razmišljati.

- Ona mora biti opremljena, kvalitetna, uvjetna. Pričekajmo da dobijemo ključne pokazatelje. Ako postojeća škola ne može izdržati nadogradnju, gradit ćemo novu. Ove godine ćemo znati - dodao je župan.

Stanje je neodrživo

Ravnateljica Ekonomske škole Braća Radić, Snježana Marić, ističe kako nije upoznata s time da se ispituje statika postojeće zgrade, a nije joj, kaže, jasno ni za koga će se, dođe li do toga, dograđivati prostor.

- Nemam ništa protiv toga, ako je to nekakvo rješenje. Voljela bih da se organizira sastanak na kojem bi se otvoreno razgovaralo o ovome. Nisam tehničar, ali prema mojoj slobodnoj procjeni nema šanse da statika izdrži bilo kakvu nadogradnju. Ako ćemo ponovno dijeliti isti prostor, tu nema kruha nikada - kaže ravnateljica. Problem je, kaže, što im slijedi opremanje čak triju kabineta za nove strukovne programe za koje su dobili rješenja.

- Od sljedeće školske godine ekonomisti i prodavači idu prema novom programu. Za te programe, kod ekonomista, moramo osigurati tri učionice praktikuma; bankarstvo i financije, vježbeničke tvrtke i poslovne komunikacije. Te učionice načelno su male banke i mali uredi. Sad se moram domišljati kako ću to opremiti, iz Grada smo dobili potporu, za sada na papiru, a Ministarstvo to ne zanima - dodaje Marić. Kaže i kako su se dogovorili sa Strukovnom školom da prošire jednu učionicu od koje će napraviti trgovinu, praktikum za prodavače koji se ne može izmjestiti iz škole, a koristit će ju i strukovnjaci.

Stanje je, kaže Marić, neodrživo.

- Možemo mi govoriti da se broj djece smanjuje, to je istina, ako budu odlazili, neće nam trebati ni jedna škola a ne tri. Ako ćemo tako razgovarati. S druge strane, možemo se pitati što ćemo toj djeci ponuditi da ovdje ostanu i da se mogu zaposliti. Svi novi programi baziraju se na modulima, a to su interdiciplinarne učionice - kaže Marić napominjući kako je u njezinoj školi trenutno 532 učenika.

Ravnatelj Strukovne škole Antuna Horvata, Mirko Ćurić, na naš upit o ovoj temi kaže kako će podržati svako rješenje koje ide k tome da se škola konačno jednog dana prostorno razdvoji.

- Svjesni smo realnosti, djece je manje. Sad imamo 650 učenika, a u zlatna vremena ih je bilo gotovo 800. Znamo za nova razmišljanja glede rješenja oko razdvajanja dviju srednjih škola koje su u istoj zgradi. Nadamo se da će se pronaći optimalno rješenje. Naša škola je prije 131 godinu započela kao podstanar, želja nam je da u idućem vremenu dobijemo samostalni prostor, nije nam važno kako će se to riješiti. Želimo biti samostalna škola sa samostalnom zgradom - zaključuje Ćurić.

Maja MUŠKIĆ

prenapučeno

U zgradi se tiska čak 1200 učenika

I dvorana im je premala

“Mi imamo problem i s dvoranom koja je premala za učenike svih triju srednjih škola (Ekonomska, Strukovna i Gimnazija), možda ćemo onda i nju morati dograđivati. Ona definitivno nije za 2000 učenika. Nije ni za 1500 učenika, a osim njih koriste ju i školski sportski savezi za svoje aktivnosti”, kaže Snježana Marić.

Nedostajao im vlasnički list

Ravnateljica Marić napominje kako škola već godinu i pol ima u vlasništvu zemljište kod Strossmayerova parka. “Žao mi je što smo do prije nekoliko godina sami aplicirati za EU fondove, što smo i radili, ali nas je u startu kočilo što nismo imali osnovni dokument, vlasnički list. Tragedija je, da ne kažem ironija, veća što mi sad imamo vlasnički list i što bismo mogli sami aplicirati, ali sad sve ide preko Županije.”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike