Kultura
ZAJEDNO NA POZORNICI LISINSKOG

Najbolji hrvatski umjetnici i jedan od najboljih njemačkih orkestara
Objavljeno 12. veljače, 2018.

Velika dvorana Lisinski ugostila je Simfonijski orkestar Berlinskoga radija, a kao solist nastupio je pijanist Aljoša Jurinić. Dirgent je bio Ivan Repušić, a na programu: Natko Devčić: Istarska suita; Sergej Prokofjev: Drugi koncert za klavir i orkestar u g-molu, op. 16; Gustav Mahler: Prva simfonija u D-duru.

Najbolji hrvatski umjetnici i jedan od najboljih njemačkih orkestara zajedno na pozornici Lisinskog. Bio je to, prema ocjeni mnogih, neprocjenjiv doživljaj. Nastupe mladog hrvatskog pijanista Aljoše Jurinića redovito prati oduševljenje domaće i inozemne publike i kritike te atmosfera koju treba zahvaliti umjetničkoj veličini, ali i jednostavnosti i profinjenosti duha toga mladog umjetnika. Na svom je glazbeničkom putu u mnogo navrata svraćao pozornost brojnih zahtjevnih ocjenjivačkih sudova najvažnijih svjetskih pijanističkih natjecanja. Tako je Jurinić ostvario pobjedu na Natjecanju Robert Schumann u njemačkom Zwickauu 2012., upisao se kao prvi hrvatski pijanist koji je ušao među finaliste Natjecanja F. Chopin u Varšavi 2015. te bio laureat Natjecanja kraljice Elizabete u Bruxellesu.

Stoga veseli i što je gostovao uz Simfonijski orkestar Berlinskoga radija (RSB, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin), čije djelovanje seže u početke glazbenog emitiranja Njemačkoga radija, 1923.

Izuzetan zvuk i jedinstvenost Orkestra stvarali su veliki šefovi-dirigenti, među kojima su Sergiu Celibidache, Eugen Jochum, Rafael Frühbeck de Burgos i drugi. Suradnju s Orkestrom ostvarili su i brojni velikani glazbene umjetnosti, skladatelji i dirigenti, u izvedbama vlastitih djela (Paul Hindemith, Sergej Prokofjev, Richard Strauss, Igor Stravinski te Krzysztof Penderecki).

Iako simfoničari Berlinskoga radija i istaknuti hrvatski dirigent Ivan Repušić surađuju već dugo godina, bio je to njihov prvi zajednički nastup u Hrvatskoj. Maestro Repušić posljednjih je godina dirigentsku karijeru gradio u brojnim europskim glazbenim središtima, posebice u njemačkim koncertnim dvoranama i opernim kućama. Od ove sezone preuzet će dužnost šefa-dirigenta Minhenskoga radijskog orkestra.N.Vek.

Nastupe mladog hrvatskog pijanista Aljoše Jurinića redovito prati oduševljenje domaće i inozemne publike i kritike.

Možda ste propustili...

TRADICIONALNI “IN MEMORIAM” KONCERT U LISINSKOM

Zagrebačka filharmonija u petak se prisjeća velikog dirigenta von Matačića

IZLOŽBA U ARHEOLOŠKOM MUZEJU U ZAGREBU

Artefakt + dizajn = prototip do 13. ožujka

SPLITSKO I RIJEČKO KAZALIŠTE PREMIJERNO IZVELI "NORMU"

U naslovnoj ulozi Daniela Schillaci

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVA PREMIJERA SCENE MARTIN U VUKOVARU

Zmaj Heliot: Glumački i scenski adut za vrtićarce i školarce

2

IZLOŽBA MIRJANE MAROVIĆ U VUKOVARU

Spojila motive Solina i vučedolske kulture

3

PREDSTAVA KAZALIŠTA MORUZGVA I LUDENS TEATRA

"Brodolomke" u srijedu u Vukovaru