Kultura
ZAJEDNO NA POZORNICI LISINSKOG

Najbolji hrvatski umjetnici i jedan od najboljih njemačkih orkestara
Objavljeno 12. veljače, 2018.

Velika dvorana Lisinski ugostila je Simfonijski orkestar Berlinskoga radija, a kao solist nastupio je pijanist Aljoša Jurinić. Dirgent je bio Ivan Repušić, a na programu: Natko Devčić: Istarska suita; Sergej Prokofjev: Drugi koncert za klavir i orkestar u g-molu, op. 16; Gustav Mahler: Prva simfonija u D-duru.

Najbolji hrvatski umjetnici i jedan od najboljih njemačkih orkestara zajedno na pozornici Lisinskog. Bio je to, prema ocjeni mnogih, neprocjenjiv doživljaj. Nastupe mladog hrvatskog pijanista Aljoše Jurinića redovito prati oduševljenje domaće i inozemne publike i kritike te atmosfera koju treba zahvaliti umjetničkoj veličini, ali i jednostavnosti i profinjenosti duha toga mladog umjetnika. Na svom je glazbeničkom putu u mnogo navrata svraćao pozornost brojnih zahtjevnih ocjenjivačkih sudova najvažnijih svjetskih pijanističkih natjecanja. Tako je Jurinić ostvario pobjedu na Natjecanju Robert Schumann u njemačkom Zwickauu 2012., upisao se kao prvi hrvatski pijanist koji je ušao među finaliste Natjecanja F. Chopin u Varšavi 2015. te bio laureat Natjecanja kraljice Elizabete u Bruxellesu.

Stoga veseli i što je gostovao uz Simfonijski orkestar Berlinskoga radija (RSB, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin), čije djelovanje seže u početke glazbenog emitiranja Njemačkoga radija, 1923.

Izuzetan zvuk i jedinstvenost Orkestra stvarali su veliki šefovi-dirigenti, među kojima su Sergiu Celibidache, Eugen Jochum, Rafael Frühbeck de Burgos i drugi. Suradnju s Orkestrom ostvarili su i brojni velikani glazbene umjetnosti, skladatelji i dirigenti, u izvedbama vlastitih djela (Paul Hindemith, Sergej Prokofjev, Richard Strauss, Igor Stravinski te Krzysztof Penderecki).

Iako simfoničari Berlinskoga radija i istaknuti hrvatski dirigent Ivan Repušić surađuju već dugo godina, bio je to njihov prvi zajednički nastup u Hrvatskoj. Maestro Repušić posljednjih je godina dirigentsku karijeru gradio u brojnim europskim glazbenim središtima, posebice u njemačkim koncertnim dvoranama i opernim kućama. Od ove sezone preuzet će dužnost šefa-dirigenta Minhenskoga radijskog orkestra.N.Vek.

Nastupe mladog hrvatskog pijanista Aljoše Jurinića redovito prati oduševljenje domaće i inozemne publike i kritike.

Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

Najčitanije iz rubrike