Novosti
SRBIJANSKI PREDSJEDNIK STIGAO U HRVATSKU

Vučića dočekala pjesma "Mi smo garda Hrvatska"
Objavljeno 12. veljače, 2018.

Vezani članci

OKUPILO SE 1000 PROSVJEDNIKA

Prosvjed protiv Vučićeva posjeta završio bez incidenata

ZAGREB (Hina) - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić stigao je jutros u Hrvatsku, u dugoočekivani posjet koji bi trebao relaksirati napete odnose dviju država i potaknuti rješavanje brojnih otvorenih pitanja iz vremena rata i raspada zajedničke države 1990-tih.

Svečani doček šefu srbijanske države priredila je u svome uredu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja ga je prošli mjesec pozvala u posjet.

Dvoje dužnosnika na Pantovčaku razgovaraju u četiri oka, a kasnije će im se priključiti izaslanstva u kojima je nekoliko ministara, koordinatora za otvorena pitanja kao i predstavnici manjina i udruga nestalih u ratu.

Grabar-Kitarović i Vučić razgovarat će o otkrivanju sudbine 1945 nestalih osoba, povratu kulturnog blaga opljačkanog u Hrvatskoj za vrijeme rata, suradnji u progonu osumnjičenih ratnih zločinaca, položaju manjina i neriješenoj granici, najavio je predsjedničin ured.

Nakon izjava za novinare oko 12,30 sati, Vučić odlazi na Markov trg na odvojene sastanke s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Plenković je prošli tjedan najavio da s Vučićem želi razgovarati o ratnoj odšteti, a Vučić mu je uoći puta odgovorio da će dobiti "odgovoran i ozbiljan odgovor".

Na Jelačićevu trgu počeo prosvjed udovica i branitelja protiv Vučićeva posjeta

  
Nekoliko stotina udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, branitelja i članova HVIDRA-e počelo je u ponedjeljak na Trgu bana Josipa Jelačića prosvjed protiv dolaska srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb.

Prosvjed je počeo u 10 sati pod velikim transparentom "Srbija mora odgovarati za genocid u Hrvatskoj i platiti ratnu odštetu".

Umirovljeni general Željko Sačić, jedan od organizatora prosvjeda, izvijestio je nazočne da je njihov prosvjedni skup na Trgu sv. Marka zabranjen, iako su policiji uredno najavili skup.

Najavio je da će prosvjednici nakon skupa otići do Kamenitih vrata, do kuda mogu, kako bi se čuo i njihov glas. Nakon intoniranja hrvatske himne prosvjednici su povicima "Izdaja, izdaja" izrazili svoje nezadovoljstvo policijskim postupkom.

Na prosvjedu se nose hrvatske zastave, zastave HOS-a i HSP-a, te županijskih udruga branitelja.

Predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Rozalija Bartolić rekla je u petak na konferenciji za novinare da će prosvjedom "Istinom u budućnost" udovice i branitelji iskazati nezadovoljstvo Vučićevim posjetom jer smatraju da Hrvatska u Vučiću nema iskrenog i odgovornog sugovornika za rješavanje brojnih problema između dviju zemalja.

Možda ste propustili...

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati

Najčitanije iz rubrike