Regija
NA TOMINCU JEDVA TRI SKIJAŠKA DANA

Nabavili ratrak za stazu, još samo da je snijega...
Objavljeno 12. veljače, 2018.

SLATINA

Premda je već sredina veljače, slatinsko skijalište Tominac ove je sezone zbog vremenskih prilika jedva skupilo tri skijaška dana. Nedostatak snijega, međutim, nije obeshrabrio članove Skijaškoga kluba Slatina pa tridesetak entuzijasta i zaljubljenika u zimske sportove i dalje vrijedno radi.

Ako se ne može skijati ni sanjkati, može se razgovarati i planirati. Tako su skijaši na Tomincu organizirali zanimljivo druženje sa svojim gostima, kojima su htjeli iskazati zahvalnost za pomoć u radu, a posebno za pomoć pri kupnji ratraka, stroja koji učinkovito zamjenjuje višednevno gaženje napadalog snijega i pripremanje skijaške staze.

Klub je osnovan kao Planinarsko skijaško društvo 1979. godine. Nakon što je 1981. godine porušeno drveće, sljedeće godine postavljen je ski-lift, pa od tada društvo ima svoje skijalište. Nakon Domovinskog rata planinarska sekcija prestala je raditi i Planinarsko društvo prošle je godine ugašeno. Zasebni Skijaški klub Slatina osnovan je 2006. godine i od tada klub održava skijalište i ski-lift. Prošle godine bilo je dosta snijega pa je klub donio odluku da se kupi ratrak za gaženje snijega na skijaškoj stazi. Osim što zamjenjuje ljudsku radnu snagu, ratrak omogućuje produljenje skijaške sezone.

Nitko ne bi gazio

– Upravo se prošle godine vidjelo, kad je bilo snijega, da mladi baš nemaju volje gaziti stazu i tako je pripremati za skijanje. Čim se spomene gaženje, oni odustaju, povlače se sa staze i vidjeli smo da nešto moramo poduzeti. Problem je riješen kupnjom ovoga stroja jer staza će se mnogo brže i kvalitetnije pripremati za skijanje - ispričao nam je dugogodišnji predsjednik Skijaškog kluba Slatina Dragutin Zver.

Prema riječima novog predsjednika Dražena Prebega, polovni ratrak kupljen je u Sloveniji, otklonjeni su neki nedostatci i time je Skijaški klub Slatina riješio najveći problem. Ponosni na tu investiciju, slatinski su skijaši osobito zahvalni Gradu, Zajednici športskih udruga, Turističkoj zajednici te privatnim tvrtkama i pojedincima koji su pomogli da klub u vrlo kratkom vremenu od samo jednog sata može pripremiti stazu za skijanje. Sada još samo čekaju snijeg.

– Naš prvi sljedeći zadatak podizanje je garaže za taj stroj, a ako bude vremenskih i novčanih mogućnosti, planiramo postaviti rasvjetu kako bismo mogli imati i večernje ili noćno skijanje jer zimi su dani kratki i brzo nastaje mrak - kaže Prebeg i naglašava da se malo slatinsko skijalište ne može uspoređivati s velikim planinarskim skijaškim centrima zbog male nadmorske visine i vremenskih prilika u kojima jugo za kratko vrijeme može otopiti i do tridesetak centimetara snijega.

Planovi za uređenje

Članovima Skijaškog kluba Slatina i njihovim gostima pridružili su se i gradonačelnik Denis Ostrošić te privremeni pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Marin Kokorić. Oni su razgledali nabavljeni stroj, u koji je ušao i gradonačelnik, a u razgovoru s čelnicima kluba razmotrili su mogućnosti pribavljanja svega potrebnog za podizanje garaže. U ostvarenju planova slatinskih skijaša Grad će pomoći u skladu s proračunskim mogućnostima.

Vučnica na Tomincu duga je 220 metara, staza je oko 250, a zbog širine može biti duga i do 300 metara. Skijalište ima površinu četiri hektara, a njegov nagib je 35 posto. Iako pomalo stidljivo, počinje se razmišljati o uređenju dodatne staze za bordere, pripremanju terena za školu skijanja, produljenju postojeće staze i slično. Prosječna skijaška sezona u Slatini traje 22 dana, a najdulja sezona trajala je 59 dana. U uvjetima takve zime imalo bi smisla i dodatno ulagati u Tominac, ali ovogodišnje vremenske prilike ne pogoduju ljubiteljima zimskih sportova. U pravim zimskim uvjetima Slatina je cijelom istočnom dijelu Slavonije najbliži skijaški centar pa dolaze skijaši iz Vukovara, Osijeka, Našica, Donjeg Miholjca. Neki vjeruju da snijeg još može razveseliti ljubitelje zimskih radosti.

Petar ŽARKOVIĆ
Cijene karata

Kad ima snijega pa skijalište Tominac radi (od 10 do 16 sati), cijena dnevne karte za odrasle iznosi 30, a za djecu 20 kuna. Članska karta stoji 300 kuna godišnje za odrasle i 200 kuna za djecu i znači cjelogodišnju mogućnost skijanja bez dodatnog plaćanja.

Prosječna skijaška sezona u Slatini traje 22 dana, a najdulja je trajala 59 dana

Vučnica je duga 220 metara, staza 250 - 300 metara, nagib skijališta je 35 posto

Možda ste propustili...

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike