Regija
DVD VELIKI RASTOVAC ORGANIZIRAO 9. KOBASIJADU

“Domaći” Tomislav Kunštek osušio najbolju kobasicu
Objavljeno 12. veljače, 2018.

VELIKI RASTOVAC

Dobrovoljno vatrogasno društvo Veliki Rastovac organiziralo je 9. Kobasijadu, manifestaciju posvećenu promociji slavonskog suhomesnatog proizvoda. Otvorio ju je zamjenik župana virovitičko-podravskog Darko Žužak, pohvalivši ideju i organizaciju velikorastovačkih vatrogasaca. Pokrovitelj je Kobasijade svih devet godina Općina Crnac.

- Ovo je jedinstven primjer kako naših običaja, tako i života u Slavoniji i u ovome kraju i naravno da je Općina svake godine podrška – rekao je općinski načelnik Mato Damjan. Manifestacija je počela prikazom starinskog pravljenja kobasica, od mljevenja “na masni kruh”, dakle ručno, preko miješanja u drvenom koritu do punjenja špricom.

- Kobasicu smo pravili na naš starinski, uobičajeni način. Nema dobre kobasice bez domaće slavonske paprike, ljute i slatke, bibera, češnjaka i soli, a mi smo dodali i malo crnog vina. Cilj je bio prikazati kako se nekad pravila kobasica, da ti običaji nikada ne padnu u zaborav – rekao je mesar Tomislav Kunštek, majstor od kobasica. Kobasice su, na zadovoljstvo prisutnih, odmah ispečene.

U veselom raspoloženju uz slavonsku vatru, pečenje slanine i ostalih suhomesnatih proizvoda, krenulo je i ocjenjivanje 26 uzoraka kobasica. Stručno povjerenstvo u sastavu Vladimir Pleša iz Orahovice, predsjednik, te Tomo Trstenjak i Marija Horvat iz Osijeka, članovi, odlučilio je da je pobjednik 9. Kobasijade domaći proizvođač Tomislav Kunštek s 260 bodova, drugo mjesto pripalo je Nikoli Goliku sa 243, a treće Emilu Vidi s 235 bodova. Vladimir Grgurić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike