Regija
GABRIJELA ŽALAC OTVORILA 51. ŠOKACKO SIJELO

Gradištanka Andrea Mikinac je “Šokacki cvit 2018.”
Objavljeno 12. veljače, 2018.

ŽUPANJA

Izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, u Županji je svečano otvorila 51. Šokačko sijelo.

- Tradicijska kultura jedan je od glavnih čimbenika održavanja identiteta vlastitog naroda. Naša je zajednička dužnost i obveza sačuvati od vanjskih utjecaja i neprirodnih promjena izvornost narodnih običaja i tradicije. Moguće je da nas sa strane ili izvana netko vidi kao malu točkicu u globalnom svijetu, ali neka slobodno dođu i uvjere se u veličinu slavonskog srca, hrvatske duše i ponosa svoga na svom - poručila je Žalac. Podsjetila je da su slavonske nizine oduvijek bile generator razvoja cijele zemlje. Pozvala je na podršku u provođenju Projekta Slavonija, poručivši da je zajednički cilj iskoristiti potencijale koje nudi najplodniji dio Lijepe Naše, omogućiti svekoliki boljitak i razvoj, ostanak mladih i izgradnju života na krajnjem istoku Hrvatske. A ministarstvo, kojem je na čelu i Vlada RH, uložit će maksimalne napore u ostvarenje toga cilja.

Brojne uzvanike, među kojima su bili i gosti iz BiH i Poljske, prigodnim riječima pozdravio je i dobrodošlicu zaželio saborski zastupnik i gradonačelnik Davor Miličević. Ukazao je na veliko značenje te manifestacije koja je ponosno zakoračila u šesto desetljeće i duboko srasla sa Županjom i Županjcima. Čestitke domaćinu, organizatorima i sudionicima Sijela uputio je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

U središtu ovogodišnje manifestacije, koja se održava pod pokroviteljstvom Vlade RH, jest žena - Šokica i njezina uloga u očuvanju tradicijskih običaja. A kako se Šokica opravlja pokazalo je osam djevojaka s područja Slavonije i Baranje i susjedne Bosanske Posavine, odjevenih u tradicijsko narodno ruho, koje su se natjecale za laskavi naslov “Šokački cvit 2018.”. Svoje brižno čuvane i uštirkane nošnje i prigode u kojima se nose, na originalan su način predstavile publici koja je uživala u prikazanoj ljepoti i raskoši. Ljepoticom ovogodišnjeg Šokačkog sijela proglašena je Andrea Mikinac iz Gradišta, svestrana 18-godišnjakinja koja od malih nogu vrijedno čuva tradicijske običaje. Aktivna je članica KUD-a, konjogojske udruge, a svira i samicu, gajde, diplice… Prva je pratilja Paula Pačar iz Vrbanje, a druga Marijana Nedić iz Tolise (BiH). Osim osobnosti i ljepote kandidatkinja, jedan od bitnih elemenata na temelju kojih je ocjenjivačko povjerenstvo odabralo najljepši “cvit među cvićem” bilo je i poznavanje nošnji koje nose, dijelova od kojih su sastavljene, a u obzir je uzeta i starost narodnih nošnji. Pobjednicama su uručene i vrijedne novčane nagrade.

U bogatom programu nastupili su županjski KUD-ovi „Tomislav“ i „Kristal-Sladorana“, KUD „Tena“ Đakovo, MPS „Stanari“ Cvelferija, ŽVA „Nene“ Bošnjaci, „Mrak Teatar“, dramska skupina „Ivan Pavao II“ i TS „Kristali“.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike