Mozaik
FILMSKE VEČERI U MOČVARI: ŽENE, MAJKE, CURICE

One se ne boje zaviriti u strah, nesigurnost i submisivnost
Objavljeno 12. veljače, 2018.

ZAGREB

One su žene koje se ne boje zaviriti s onu stranu ženstvenosti, u područje straha, nesigurnosti i submisivnosti i od tamo iščupati poetske filmske slike ranjenih egzistencija. Nikica Zdunić, Jasna Nanut i Judita Gamulin u svojim kratkometražnim ostvarenjima portretiraju žene čija je ranjivost osnovni dramaturški motor njihovih života i koje omamljeno klize iz jedne u drugu povredu prepuštajući kormilo nizu slučajnosti. Svaka od ovih autorica fokusira se na različito razdoblje u životu žene.

U ponedjeljak, 12. veljače, Filmske večeri u Močvari predstavljaju: “Žene, majke, curice”, a gošće su Nikica Zdunić, Jasna Nanut i Judita Gamulin, a moderatorica je Višnja Vukašinović.

Nikica Zdunić svoj višestruko nagrađivani “13+” (2016.) posvećuje djevojčicama koje tek moraju otkriti tajnu ženstvenost koja im se u njihovim osjetljivim godinama čini kao ukleti gral koji je nemoguće osvojiti.

Jasna Nanut, pak, u nizu ostvarenja portretira zrele mlade žene suočene s procijepima u slici idealnog života koji ih tjeraju da regresiraju u curice. U svom prvom profesionalnom filmu “Tanja” (2016.), koji joj je lani priskrbio Oktavijana za najbolji kratki igrani film, redateljica suptilno slika krizu identiteta žene koja izlaz pronalazi u regresiji u dane kad je bila tek i jedino tatina curica.

A da je teško, a možda i nemoguće ubiti curicu u sebi, pokazuje Judita Gamulin svojom “Maricom” (2017.), koja je na pragu starosti odlučila napustiti obitelj i okusiti slobodu žene koja ne mora biti supruga i majka, ali koja u tom očajničkom bijegu jedino otkriva dubine vlastite usamljenosti i neiskorjenjivost svoje submisivnosti.

Nakon projekcije filmova s tri mlade autorice razgovarat će se o izazovima ženskih identiteta kako ih propisuje naša navodno liberalna suvremenost, ali i rodnoj liberalizaciji filmskog svijeta, kao i o imperativu da se ženama pruži autentično i nelaskavo zrcalo u kojem će se konačno drsko diviti svojim slabostima. N.Vek.

Možda ste propustili...

DANAS ISPRED PRODAVAONICE GRAMOFONSKIH PLOČA VINYLMANIA

Record Store Day 2024. u Osijeku

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

Najčitanije iz rubrike