Zdravlje
ISTRAŽIVANJE

Preživjeti rak: Razlike između bogatih i siromašnih
Objavljeno 12. veljače, 2018.

Stopa preživljavanja od raka diljem svijeta raste, no za taj iskorak uvelike su zaslužne bogatije zemlje svijeta, dok se toliki napredak u borbi protiv raka ne bilježi u siromašnijim zemljama, utvrđeno je u velikom istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet medical journal.

Najviše su izgledi za preživljavanje porasli u nekolicini najbogatijih zemalja svijeta - SAD-u, Kanadi, Novom Zelandu, Finskoj, Islandu, Norveškoj i Švedskoj, u kojima su najveći izgledi za petogodišnjim preživljavanjem nakon postavljanja dijagnoze.

Rezultati istraživanja ukazuju na zemljopisne razlike.

Primjerice, žene kojima je dijagnosticiran rak dojke u SAD-u i Australiji između 2010. i 2014. imale su 90 postotne izglede za petogodišnjim preživljavanjem u usporedbi sa 66 posto u Indiji.

Najveće razlike uočene su kod tumora mozga kod djece - u Švedskoj stopa preživljavanja bila je 80 posto, dok je u Brazilu samo 28,9 posto.

Ne bilježi se isti napredak kod svih vrsta karcinoma.

Rak gušterače prati i dalje visoka smrtnost, bez obzira na to gdje žive pacijenti i petogodišnje preživljavanje bilježi se kod njih manje od 15 posto.

"Veći međunarodni napori potrebni su kako bi se razumjeli faktori rizika za taj smrtonosni rak kako bi se poboljšala prevencija, rana dijagnoza i liječenje", kaže koautor istraživanja Michel Coleman iz londonske škole za higijenu i tropske bolesti.

Porast preživljavanja za druge dvije vrste raka koje mogu biti visoko letalne - rak pluća i jetra - također je pomogao ukupnom porastu preživljavanja u svijetu.

Primjerice, preživljavanje od raka jetre poraslo je za više od deset posto u Južnoj Koreji, Švedskoj, Portugalu i Norveškoj. Istraživanje je rezultat obrade podataka od 2014., iz 322 registra za rak iz 71 zemlje i regije. Znanstvenici su proučili podatke za 18 vrsta raka.H