Kultura
20. ĐAKOVAČKA SLIKOVNICA “ZA ODRASLE” - POVRATAK ŠUME STRIBOROVE

Plemenita baka je na umoru pa svijetom upravljaju bića iz šume
Objavljeno 12. veljače, 2018.

ĐAKOVO

Iz tiska je izišla 20. đakovačka slikovnica pod nazivom Povratak šume Striborove, a nastavak je poznate priče za djecu I. B. Mažuranić i nova knjiga Mirka Ćurića i talentirane mlade đakovačke ilustratorice Petre Balekić.

- Đakovačke slikovniceiz ove edicije prevedene su na engleski i mađarski jezik. Osim u Hrvatskoj predstavljene su više puta i na Međunarodnom sajmu knjiga u Budimpešti te na najvećem sajmu dječje knjige na svijetu, u Bolonji, 2014., u sklopu izložbenog prostora RH - kaže Ćurić.

Što se dogodi kada seplemenita baka, zbog koje je šuma Striborova prestala biti začarana, nađe na umoru, a bića iz šume Striborove, koja tavore zatočena u bezdanu, shvate da se sada mogu vratiti na svjetlo dana i ponovno upravljati ljudskim sudbinama? Na to pitanje pokušava odgovoriti ova slikovnica.

Autori su svima znane motive Šume Striborove Ivane Brlić Mažuranić znalački povezali s motivima narodne bajke Dijete i šarkanj, koju je zapisao književnik Nikola Tordinac 1885., kod mađarskih Hrvata u okolici Pečuha.

Ta se bajka odlikuje motivima koji nisu česti u tom književnom žanru. Glavni akter je snažan, hrabar i pošten dječak koji prolazi kroz razne pustolovine: sve završava sretno, ali uz velik osjećaj gorčine – sin je plemenito oprostio majci njezinu izdaju, iako to nije zaslužila, baš kao što to nije zaslužio ni “budalasti sin” iz šume Striborove, koji se oženio gujom.

- Ovo nije samo knjiga o majkama i sinovima nego i knjiga o tom kako nitko nije predodređen za dobro ili zlo, i kako se sa zlim ne smije urotiti čak ni kada želimo ostvariti dobro - dodaje Ćurić.

Za razliku od prethodnih 19 đakovačkih slikovnica, ova je u prvom redu namijenjena “odrasloj” književnoj publici, iako će biti pristupačna i djeci, ističe autorski dvojac Ćurić-Balekić. S.Župan

IZVORNE ILUSTRACIJE HRVATSKIH UMJETNIKA

Đakovačke slikovnice autorski su projekt Mirka Ćurića, utemeljen na izvornim narodnim bajkama iz Đakova i Ðakovštine, zabilježenima u radu dr. Milene Papratović: Narodne pripovijetke iz okolice Ðakova, objavljene u Zborniku za život i običaje hrvatskog naroda iz 1940. (JAZU, knjiga XXXII.) te etnografskim zapisima đakovačkog književnika Nikole Tordinca iz 1885. Projekt traje od 2004., a obogaćuju ga izvornim ilustracijama hrvatski akademski slikari i slikarice poput Ivana Antolčića, Siniše Simona, Vjekoslava Voje Radoičića, Andree Bassi, Monike Vladisavljević, Manuele Vladić Maštruko, Katarine Kuric, Veronike Sinko, Patricije Drenjančević, Petre Balekić...

Đakovačke slikovnice iz ove edicije prevedene su na engleski i mađarski jezik.

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike