Regija
OKOLIŠ DVORCA PEJAČEVIĆ BIT ĆE TURISTIČKI MAMAC

Most ljubavi, zrcala, glazbeni most, velika fontana, drvoredi
Objavljeno 10. veljače, 2018.

VIROVITICA

Dvorac Pejačević u Virovitici i njegov okoliš u svom novom ruhu donijet će nove atraktivne sadržaje. U Integriranom razvojnom projektu “5 do 12 za Dvorac”, vrijednom 81.439.871 kunu, od kojih 66.659.100 sufinancira Europska unija, stoji niz podataka o tome što će sve činiti taj dio Virovitice. Javnosti je poznato da Virovitica dobiva nove drvene mostove u parku, no svaki od njih ima svoju priču. Posjetitelji će moći uživati u mostu ljubavi ili mostu mladenaca, sa staklenom ogradom, na kojemu će, primjerice, nakon vjenčanja moći snimiti fotografiju za pamćenje. To je most koji će biti izgrađen u parku prema župnoj crkvi sv. Roka. Na mostu prema Robnoj kući prolaznici će imati prilike proći kroz tzv. portal, drveni most koji oblikom podsjeća na vrata i simbolično spaja staru i novu Viroviticu. Park dobiva i glazbeni most, koji će biti izgrađen prema Katoličkoj klasičnoj gimnaziji, a gdje će u budućnosti biti Glazbena škola. Zahvaljujući posebnom dizajnu mosta, prolaznici će hodanjem stvarati zvukove. Most zrcala, u kombinaciji stakla i drva, omogućit će posjetiteljima zabavu uz posebnu percepciju ogledalima. Gimnazijski most će imati pak velike klupe za sjedenje i na njemu se očekuje mnoštvo prolaznika i onih koji žele uživati na otvorenom.

– Cijela priča oko dvorca i parka je zaokružena. Svaki detalj ima smisao, svaka biljka i sadržaj pomno su odabrani. Cilj nam je od ove lokacije napraviti pravi turistički proizvod, dohodovan i zanimljiv, koji će privlačiti ljude u Viroviticu – kaže voditeljica projekta Đurđica Aragović.

Cijeli novi park bit će pun drvoreda, grmlja, ukrasnog raslinja. Bit će posađeno 131 novo stablo, od kojih su crveni kesten, smreka, brijest, lipa i močvarni čempres samo neke od čak 30 vrsta drveća koja će posjetiteljima nuditi hlad. Drveće koje će biti posađeno već je formirano, određene visine i širine, pa će se pravi dojam mladog parka steći već prvog dana sadnje. Ljubitelji ekologije radovat će se činjenici što će područje parka i perivoja krasiti i 20 vrsta grmova, raspoređenih duž parka i šetališta te oko dvorca. Prostor ispred Gimnazije postat će nova gradska špica, na kojoj će se ubuduće održavati sve gradske manifestacije. Ondje će biti prostor za kućice ugostitelja, programe udruga i klubova, mlade. U parku će uživati i najmlađi s roditeljima, na novim i modernim igralištima. Ljubitelji kulture moći će uživati u čak tri arheološka nalazišta u parku - sjeveroistočnoj kuli, zapadnom ulazu u utvrdu i jugoistočnom bedemu utvrde.

Vladimir GRGURIĆ
FILMOVI NA VODENOM ZIDU, KLIZALIŠTE

Još dva detalja zasigurno će biti atrakcija svima koji posjete Virovitice, a posebno građanima središta Virovitičko-podravske županije.

Virovitica će, naime, dobiti i rijetku fontanu, velikih dimenzija, 30 x 10 metara, a koja će imati različitu svrhu. Osim svjetlosnih imat će i mogućnost glazbenih efekata, a na njoj će se, kaže Đurđica Aragović, na tzv. vodenom zidu moći gledati i filmovi.

– Što se tiče fontane, trenutno smo u postupku javne nabave, koji je pred završetkom. Raduje me što ima mnogo zainteresiranih za ovaj projekt. Budući da je riječ o investiciji od gotovo četiri milijuna kuna, fontanu ove vrste možemo si priuštiti samo uz pomoć Europske unije, koja u projektu sudjeluje s 85 posto - kaže Aragović te dodaje kako je drugo iznenađenje klizalište, koje bi svoje mjesto trebalo imati iza zgrade Državnog arhiva, a tu je riječ o novom projektu koji Grad Virovitica planira prijaviti s mađarskim partnerima.

Na mostu prema Robnoj kući bit će . portal, koji simbolično spaja staru i novu Viroviticu

Zahvaljujući posebnom dizajnu glazbenog mosta, prolaznici će hodanjem stvarati zvukove

131

stablo bit će posađeno, 30 vrsta već formiranog drveća posjetiteljima će nuditi hlad

Možda ste propustili...

U SRIJEDU NA PRVOM PROGRAMU

"Draga Gospa Ilačka“ na HRT-u

PRVA JE PRIJE OSAM GODINA POSADILA ŠIPAK

Zbog nedostatka radnika šipak bere strojem

NA BELIŠĆANSKIM BAZENIMA

Više od 100 novih plivača

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TKO KOČI PROJEKT GRADNJE TEMATSKOG PARKA KOD DVORCA ESTERHAZY

Općina dvije godine ne može dobiti suglasnost

2

NOVE INVESTICIJE I RADNA MJESTA

Poslovna zona se puni, stvaraju se radna mjesta

3

KUD BIZOVAC ODUŠEVIO U ITALIJI

Bizovačko ruvo uskoro i u National Geographicu!