Osijek
ODJEL ZA MATEMATIKU

Nakon zabrane mobitela hakirana im web-stranica
Objavljeno 10. veljače, 2018.

Dan nakon što je odluka o zabrani korištenja mobitelom tijekom ispita na osječkom Odjelu za matematiku prenesena i na različite načine interpretirana u medijima diljem Hrvatske, internetska je stranica tog sveučilišnog odjela - hakirana. Stranica je ubrzo vraćena u funkciju, a je li upravo ova odluka bila povod hakerima za napad te jesu li hakeri za sobom ostavili štetu na stranici, odgovorio nam je izv. prof. dr. sc. Kristian Sabo, pročelnik. Tvrdi da nemaju razloga za brigu jer se takve stvari događaju i drugima bez nekakvog posebnog povoda i da je puka slučajnost što se sve dogodilo upravo nakon donesene odluke.

- Ako bih htio biti paranoičan, rekao bih da hakerski napad ima veze s odlukom o mobitelima. No, takve su se stvari događale drugima i prije. Nemamo razloga za brigu jer sve imamo u back upu. Nekako je probijena šifra, hakeri su upali u sustav i počeli brisati stranicu te postavljati svoju. U roku od nekoliko sati zaustavili smo ih i sve vratili u prvobitno stanje – kaže pročelnik.

Srećom, kaže, nije počinjena ozbiljna šteta, jer redovito rade back-up stranice.

- To su stvari koje nisu neuobičajene, zbog toga je važno imati određenu vrstu opreza u smislu da čuvate svoje podatke, što mi redovito činimo. Nije nam nanesena nikakva ozbiljna šteta, i to je najvažnije. Podatci s web-stranice pohranjuju se svakih nekoliko sati u back-upu. Ako se dogodi da netko upadne u sustav i probije šifru, u tom mu trenutku oduzmete ovlasti, zaustavite proces i u roku od nekoliko sati vratite stranicu u prvobitno stanje – objasnio je pročelnik.

Jesu li hakeri doista Turci, što se može iščitati iz poruke koju su objavili na stranici, ili je riječ možda o studentima koje je ova odluka naljutila, ili pak o nekom drugom koji se na ovaj način želio osvetiti, nije poznato.

- Nisam sklon teorijama zavjere. Mislim da se dogodila koincidencija, koja se naprosto događa i drugim sustavima i stranicama – kaže pročelnik.

Inače, neki su portali vijest o zabrani mobitela interpretirali pozitivno, neki negativno. Na jednom su se zapitali jesu li zapravo studenti Odjela za matematiku do sada imali mogućnost slobodno varati na ispitima i tako na prijevaru doći do ocjena, pa i do diplome. Pročelnik Sabo sve to opovrgava.

- Studenti matematike posve su sigurno među najpristojnijom populacijom na Sveučilištu u Osijeku. Polazilo se od pretpostavke da imamo povjerenja u njih i u tom smislu samo u iznimnim slučajevima smjeli su se koristiti mobitelom umjesto kalkulatorom. Dva su studenta napravila određenu vrstu problema, što je rezultiralo ovakvom odlukom. Trebalo je upozoriti studente, ali i nastavnike i suradnike da takve stvari više ne smiju tolerirati – zaključuje pročelnik Sabo. J. Pejaković

Pročelnik Sabo drži kako hakerski napad nema veze s odlukom o zabrani mobitela na ispitima

Možda ste propustili...

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana