Osijek
I VLADA OBEĆALA POMOĆI U TRETIRANJU KOMARACA

Županija u borbu protiv
komaraca sa 13 stručnjaka
Objavljeno 10. veljače, 2018.

Župan Ivan Anušić početkom ovog tjedna donio je rješenje o osnivanju županijskog povjerenstva za koordinaciju sustava kontrole komaraca. U ovo će povjerenstvo biti imenovano 13 stručnjaka za ovu problematiku, i to od Županije, Odjela za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera, Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, općina Bilje, Petrijevci i Antunovac te Parka prirode Kopački rit. Zadatak povjerentsva bit će provedba odgovarajuće analize stanja na terenu te kreiranje načina poboljšanja sustava kontrole komaraca, ali i izrada strategije i koordiniranje aktivnosti svih sudionika uključenih u provedbu kontrole komaraca.

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske, na sjednici održanoj u prosincu prošle godine u Osijeku, donijela je odluku o potpori za rješavanje tog problema, posebice za dezinsekciju komaraca u Parku prirode Kopački rit. Osnivanje povjerenstva prvi je korak u koordinaciji Vlade i lokalne samouprave o ovom pitanju. Trenutačno od sedam gradova i 35 općina na području Osječko-baranjske županije većina uopće ne provodi organizirani program suzbijanja komaraca, i to zbog nepoznavanja problematike i niskog rangiranja javnozdravstvenih prioriteta, a ponajviše zbog nedostatka financijskih sredstava.

Osim zbog javnozdravstvenih razloga, Osječko-baranjska županija razloge za ujedinjenu borbu protiv komaraca pronašla je i u potencijalu i čvrstoj namjeri za razvoj različitih oblika kontinentalnog turizma, a problem komaraca osjeća se i u poljoprivredi i preradbenoj industriji, posebice u stočarstvu.

Prema riječima stručnjaka s Odjela za biologiju osječkog Sveučilišta, brojnost komaraca i ove će godine prvenstveno ovisiti o padalinama i izljevanju Dunava i Drave u rukavce upravo na području Kopačkog rita. N. Z. Eberhard

KOPAČKI RIT - RAJ ZA KOMARCE

U Kopačkom je ritu poznato 19 vrsta komaraca. Za njihovu je veliku brojnost potrebno veliko leglo. Poplavno područje, kao što je Kopački rit, pruža upravo idealne uvjete za razvoj mnogih populacija poplavnih vrsta komaraca.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike