Učionica
PRVI REZULTATI SURADNJE STUDENTSKOGA ZBORA I PROREKTORA ZA NASTAVU I STUDENTE SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Izmijenjen Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na dodjelu studentskih stipendija i potpora Sveučilišta u Osijeku
Objavljeno 11. veljače, 2018.

Zajedničkom inicijativom Studentskoga zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te prorektora Sveučilišta za nastavu i studente prof. dr. sc. Dražana Kozaka, izmijenjen je Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na dodjelu studentskih stipendija i potpora Sveučilišta u Osijeku, a na posljednjoj sjednici, održanoj 24. siječnja 2018., izmjene je potvrdio i Senat Sveučilišta.

To su prve bitne izmjene pravilnika o stipendiranju u čijem su donošenju sudjelovali i studentski predstavnici. „Drago mi je da je gospodin prorektor Kozak imao sluha i aktivno sa studentima sudjelovao u mijenjanju pravilnika. Stari pravilnik u primjeni je pokazao određene manjkavosti kojima smo pokušali doskočiti. Željeli smo da stipendije za izvrsnost budu ravnopravno raspodijeljene među studentima sastavnica, ali i da kriteriji doista budu takvi da se nagrađuju oni najbolji. S druge strane smatrali smo da socijalna kategorija ne smije biti uvjetovana izvrsnošću pa smo u tom smjeru mijenjali i te odredbe. Najveće su novosti razdvajanje dijela stipendija znanstveno-nastavnih i umjetničko-nastavne sastavnice te promjena kriterija stipendiranja aktivnih športaša koji prema ranijim pravilniku nikada nisu uspjeli ostvariti pravo na stipendiju“, istaknuo je Stjepan Ćurčić, predsjednik Studentskoga zbora Sveučilišta.

Na izmjenama pravilnika aktivno su radili članovi Studentskoga zbora Sveučilišta te nova sveučilišna studentska pravobraniteljica Marina Čović. Kategorije ostaju iste pa će Sveučilište natječajem dodjeljivati stipendije za izvrsnost, stipendije aktivnim športašima te stipendije studentima u stanju socijalne potrebe. Za ostvarivanje prava na stipendiju za izvrsnost od ove godine tražit će se polaganje svih ispita s ranijih godina studija te visok tzv. težinski prosjek ocjena umjesto dosadašnjega aritmetičkog. Postrožavanjem uvjeta i promjenom načina bodovanja prosjeka stipendije za izvrsnost trebale bi biti dodijeljene doista najboljim studentima Sveučilišta. Stipendije u socijalnoj kategoriji neće više biti ograničene uspjehom u studiranju jer primaran je cilj dodjeljivanja tih stipendija pomoći osječkim studentima koji studiraju u težim životnim uvjetima. Osim navedenoga, odredbe su usklađene i s pravilnikom Ministarstva pa će se, umjesto dohotka po članu kućanstva, od ove godine kao relevantan uzimati dohodak po članu obitelji.

Znakovite su izmjene napravljene i u odsječku kriterija za dodjelu stipendija studentima aktivnim športašima. Do sada je kriterij odabiranja bio status kategoriziranoga športaša koji nema ni jedan student Sveučilišta u Osijeku, čime su automatski svi bili diskvalificirani. U skladu s prijedlogom Dražena Nikšića, voditelja Ureda za športsku djelatnost Sveučilišta, napravljeni su ispravci i u tom dijelu pravilnika kako bi aktivni i uspješni studenti športaši ipak mogli dobiti stipendiju.

Romana ĆOSIĆ
„Studentski zbor pokazao se kao kvalitetan partner”

„Naše Sveučilište treba težiti poticanju i nagrađivanju izvrsnosti te istodobno pronaći način da se pomogne onim studentima kojima je to najpotrebnije. Upravo navedeno imali smo na umu kada smo radili na izmjenama pravilnika o stipendiranju. Studentski zbor pokazao se kao kvalitetan partner i vjerujem kako je ovaj pravilnik samo prvi ozbiljniji rezultat naše suradnje koja će se nastaviti i u budućnosti“, rekao je prorektor prof. dr. sc. Dražan Kozak. Pravilnik ide odmah u primjenu, stoga se svi zainteresirani studenti ovih dana trebaju prijaviti na raspisan novi natječaj za dodjelu stipendija i potpora.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike