Učionica
ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA U SURADNJI POLJOPRIVREDNIH FAKULTETA IZ OSIJEKA I BEOGRADA

Dvije godine istraživali promjene u primarnoj proizvodnji mlijeka
Objavljeno 11. veljače, 2018.

U okviru bilateralnoga projekta „Zajednička istraživanja trendova i promjena u sektoru farmske proizvodnje mlijeka u Srbiji i Hrvatskoj“ koji su tijekom 2016. i 2017. financirali Ministarstvo znanosti Republike Hrvatske i Ministarstvo nauka Republike Srbije, 5. prosinca 2017. na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu održana je završna konferencija pod nazivom “Primarna proizvodnja mlijeka u Srbiji i Hrvatskoj – iskustva, perspektive, rizici”.

Tijekom dvije godine skupina znanstvenika s Poljoprivrednoga fakulteta u Osijeku (voditelj prof. dr. sc. Pero Mijić te prof. dr. sc. Vesna Gantner, doc. dr. sc. Tina Bobić, doc. dr. sc. Nikola Raguž, prof. dr. sc. Mirjana Baban i dr. sc. Maja Gregić) i Poljoprivrednoga fakulteta iz Beograda (prof. dr. sc. Vladan Bogdanović, dr. sc. Dragan Stanojević, prof. dr. sc. Predrag Perišić i prof. dr. sc. Goran Topsirović) istraživali su promjene u primarnoj proizvodnji mlijeka i posljedice koje one ostavljaju na budućnost govedarske proizvodnje u Srbiji i Hrvatskoj. Najvažniji rezultati toga projekta predstavljeni su na završnoj konferenciji, a izlaganja su obuhvatila najaktualnije teme u proizvodnji mlijeka i problematiku koja prati tu proizvodnju. Ukupno je predstavljeno sedam radova čiji su autori nastavnici obaju fakulteta i sudionici projekta.

Konferencija je privukla veliku stručnu pozornost, a uz nastavnike fakulteta iz Osijeka i Beograda, sudjelovali su znanstvenici i stručnjaci s Poljoprivrednoga fakulteta iz Novoga Sada, Agronomskoga fakulteta iz Čačka, Poljoprivredno- savjetodavne službe Srbije, Hrvatske poljoprivredne agencije, Instituta za stočarstvo Zemun, Visoke poljoprivredne škole iz Šapca i brojni drugi. Zaključno se može reći kako je konferencija polučila očekivane rezultate. Reakcije koje su uslijedile tijekom rasprave pokazale su priličnu količinu zabrinutosti za budućnost govedarske proizvodnje u Srbiji, a u svjetlu približavanja Europskoj uniji. Opravdanost takve teze najbolje potvrđuje aktualno stanje govedarske proizvodnje u Hrvatskoj koje prolazi kroz vrlo turbulentno razdoblje.

Pero MIJIĆ
Možda ste propustili...