Učionica
GRAĐEVINSKI FAKULTET OSIJEK SUDJELOVAO NA ZIMSKOJ KREATIVNOJ ŠKOLI „GRADITELJI“

Za učenike organizirali graditeljske radionice i radionice iznenađenja
Objavljeno 11. veljače, 2018.

Građevinski fakultet Osijek ponovno je bio dijelom Zimske kreativne škole „Graditelji“, u organizaciji Graditeljsko-geodetske škole Osijek, koja je trajala od 8. do 10. siječnja 2018. godine s održanih 13 regularnih radionica, dvjema radionicama iznenađenja i preko 160 sudionika od vrtićke dobi do maturanata.

Djelatnici Građevinskoga fakulteta Osijek osmislili su i proveli četiri različite radionice. Među regularnim radionicama ponudili su dvije, „Mostovi od špageta“ i „Zgradotres“, obje namijenjene učenicima osmih razreda osnovne škole te učenicima prvih i drugih razreda srednje škole. „Mostovi od špageta“ bila je graditeljska radionica u čijem su okviru učenici bili podijeljeni u tri tima, a zadatak im je bio osmisliti i napraviti konstrukciju mosta od špageta koji će premostiti rupu određene veličine. Cilj je bio napraviti što lakši most kako bi što bolje izdržao ispitivanje i ocjenjivanje dodavanjem mase na sredinu raspona mosta. „Zgradotres“ je radionica potresnoga graditeljstva u čijem su okviru učenici u parovima izrađivali skeletnu konstrukciju od drveta balze. Cilj je bio napraviti konstrukciju koja će se, opterećena utezima, na najbolji način oduprijeti potresu simuliranom na potresnom stolu.

Provedene su i dvije radionice iznenađenja: „Kakav kaput ima kuća“, tijekom koje su djeca predškolske dobi, gledajući kroz termokameru, uočavala koji su dijelovi zgrade, računala i njih samih topliji, a koji hladniji, te „Kuglice, štapići, puf-pant, tres“, tijekom koje su djeca predškolske dobi slagala male konstrukcije od čačkalica i kuglica od stiropora te ih ispitivali na potresnom stolu. Ocjenom modela zaključeno je da su učenici Borna Sokač te Šimun i Petar Sauka napravili najbolji model mosta, a najbolju konstrukciju zgrade izradili su učenici Jakov Spajić i Martina Lovaković. Međutim, od pobjeda i izbora najboljih važnije je da su svi polaznici radionica mnogo naučili kroz zabavu, stoga je bilo riječi o još jednoj uspjeloj aktivnosti popularizacije tehničkih znanosti.

Filip ANIĆ
Možda ste propustili...

ODRŽANA 2. SJEDNICA SKUPŠTINE UDRUGE ALUMNI ODJELA ZA BIOLOGIJU

Predstavljen plan rada udruge Alumni BiolOS za 2019. godinu

MEDICINSKI FAKULTET OSIJEK SVEČANO OBILJEŽIO 20. OBLJETNICU POSTOJANJA

Tijekom dvaju desetljeća u Osijeku diplomiralo 1175 liječnika

NA PRAVNOM FAKULTETU ODRŽANA TRIBINA „EUROPSKI PARLAMENT – I MOJ GLAS JE VAŽAN!“

Mladi glasovanjem mogu utjecati na svoju budućnost u EU-u

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana