Učionica
MLU OSIJEK

Akademik Tonko Maroević promovirao grafičko-pjesničku mapu
Objavljeno 11. veljače, 2018.

Dana 26. siječnja 2018. u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku predstavljena je grafičko-pjesnička mapa „Alta bez mira“ Krunoslava Dundovića, istaknutoga hrvatskoga grafičara mlađega naraštaja, te doc. art. Anđelka Mrkonjića, književnika, pjesnika, slikara i nastavnika na Odjelu za kulturologiju.

Poetička korespondentnost grafičkoga znaka i vizualnost poetskoga teksta tako su objelodanjeni u mapi usustavljenoj od pet grafičkih listova, izvedenih u tehnikama bakropisa i akvatinte i pet poetskih tekstova hipervizualne poezije. Dundovićevo i Mrkonjićevo djelo nadahnutim i upućenim govorom predstavio je akademik Tonko Maroević, eminentan poznavatelj likovne umjetnosti i književnosti, ujedno i autor predgovora. U toj grafičko-pjesničkoj mapi dogodio se neuobičajen iskorak – pjesnik je napustio konture sadržaja pisane riječi, ona je postala crtana. Nastalo je pismo (ili „pismo“) tajanstveno, osobno Mrkonjićevo i hermetično. Ono odlično korespondira s grafikama Krunoslava Dundovića koje se s razlogom mogu nazvati skrivenim prostorima ili „nepatvorenim horizontima“. Mapa, ručno tiskana i opremljena u nakladi od 30 primjeraka, objavljena je u nakladi Umjetničke akademije u Osijeku i Odjela za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku.

MLU u Osijeku, Tomislav Levak
Možda ste propustili...

ZAPAŽEN REZULTAT NA MEĐUNARODNOM STUDENTSKOM NATJECANJU ECOTROPHELIA EUROPE 2018

Vlastiti ekstrudirani proizvod FLIPSOS uspješno predstavili Hrvatskoj i Europi

OKRUGLI STOL O STRATEGIJI RAZVOJA OBRAZOVANJA U PODRUČJU SOCIJALNOGA RADA (2019. – 2024.)

Kroničan nedostatak socijalnih radnika na ovome području

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: ALICJA AURIGA, DOKTORANDICA S WEST POMERANIAN UNIVERSITY OF TECHNOLOGY IN SZCZECIN (POLJSKA) NA MEĐUNARODNOJ RAZMJENI U OKVIRU ERASMUS+ PROGRAMA NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI OSIJEK

Ljudi u Osijeku i na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti uvijek su spremni izići u susret

2

FAKULTET ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA OSIJEK

Studenti atraktivni na tržištu rada najbolji su dokaz kvalitete studija na FERIT-u Osijek

3

VŠMTI

Studirajte na Visokoj školi Virovitica