Učionica
PREDAVANJE U OKVIRU ŠESTOGA CIKLUSA „OTVORENI ČETVRTAK“

O neetičnosti upotrebe dronova i američkom filmskom „Novom valu“
Objavljeno 11. veljače, 2018.

Tijekom prosinca 2017. i siječnja 2018. na Filozofskom fakultetu Osijek organizirani su treće i četvrto predavanje iz novoga, šestoga godišnjeg ciklusa popularnoznanstvenih predavanja „Otvoreni četvrtak“.

Dana 21. prosinca 2017. doc. dr. sc. Ivica Kelam, voditelj Centra za integrativnu bioetiku Sveučilišta u Osijeku predstavio je aktualnu temu pod naslovom „U sjeni dronova:(ne)etičnost upotrebe dronova u ratu protiv terorizma“. Tijekom dinamičnoga izlaganja Ivica Kelam iznio je podatke i statistike koji svjedoče o sve snažnijoj uporabi dronova u borbi protiv terorizma. Upotreba dronova, čija namjena nije samo nadzor pojedinih žarišnih točaka i terena, već ciljana ubojstva (osumnjičenih) terorista, izaziva sve više etičkih i pravnih pitanja. Naime, kako je istaknuo predavač, ubojstva dronovima etički su vrlo diskutabilna s obzirom na to da je mahom riječ o ubojstvima osumnjičenih, a ne dokazanih i procesuiranih terorista pa takva vrsta ratovanja predstavlja veliku opasnost za međunarodnu sigurnost, ljudska prava i demokraciju. Osim toga, tako se ne mogu izbjeći kolateralne žrtve, odnosno smrt nedužnih civila, čime se, umjesto smanjivanja opasnosti od terorizma, dodatno raspiruje mržnja i želja za osvetom.

Dana 25. siječnja 2018. nezavisni istraživač Kristijan Stakor održao je zanimljivo predavanje naslovljeno „George Lucas i 'novi Hollywood: nastanak američkog 'Novog vala'“. Predstavio je razdoblje američke filmske povijesti od sredine šezdesetih do početka osamdesetih godina prošloga stoljeća koje je obilježio nov naraštaj redatelja (Francis Ford Coppola, Martin Scorsese, Brian DePalma, Mike Nichols i drugi). Oni su u filmski sustav uveli teme i stilove bitno različite od onih koje su odlikovale „tradicionalan“ način snimanja filmova. Filmovi američkoga „Novog vala“ nastajali su u okrilju velikih filmskih studija, no imali su sve odlike tzv. nezavisne produkcije – niski budžet, stvarne lokacije i visoku dozu originalnosti i realizma – što je u kratkom vremenu u kina privuklo velik broj mladenačke publike. Tako je „Novi Hollywood“ preko noći izgrađen na zdravim temeljima, a mladi i obrazovani autori sami su stvorili sustav i okvire unutar kojih su mogli nesmetano djelovati. Proizvod je toga sustava i George Lucas koji će trajno promijeniti način funkcioniranja filmske industrije i utjecati i na današnje redatelje.

Jasna POLJAK REHLICKI
Možda ste propustili...

NASTAVLJEN VELIK PROJEKT ODGOJA I OBRAZOVANJA VEZANIH UZ EKOLOGIJU

Zelena knjižnica FOOZOS-a u 2018./2019. pripremila deset tematskih radionica

ODSJEK ZA INFORMACIJSKE ZNANOSTI NA FILOZOFSKOM FAKULTETU OSIJEK SLAVI 20. OBLJETNICU

Pripremaju se novi i revidirani preddiplomski i diplomski studijski programi na Odsjeku

POVEZANOST LJUBAVI, STRASTI, STRUKE I ZNANOSTI NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI OSIJEK

Prikazane multimedijalne izložbe o lipicancima i tradiciji uzgoja konja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: ALICJA AURIGA, DOKTORANDICA S WEST POMERANIAN UNIVERSITY OF TECHNOLOGY IN SZCZECIN (POLJSKA) NA MEĐUNARODNOJ RAZMJENI U OKVIRU ERASMUS+ PROGRAMA NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI OSIJEK

Ljudi u Osijeku i na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti uvijek su spremni izići u susret

2

FAKULTET ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA OSIJEK

Studenti atraktivni na tržištu rada najbolji su dokaz kvalitete studija na FERIT-u Osijek

3

VŠMTI

Studirajte na Visokoj školi Virovitica