Magazin
MARIJANA ŠAROLIĆ ROBIĆ

U budućnost preko veće ravnopravnosti
Objavljeno 10. veljače, 2018.
Odvjetnica, predsjednica PWN-a Zagreb

Što je udruga Professional Women's Network Zagreb (PWN) i kakve ideje promiče?

- Udruga PWN Zagreb 28. je podružnica udruge PWN Global, koja od 2004. godine djeluje u 12 zemalja u SAD-u, Europi i na Bliskom istoku te okuplja više od 3500 članova. Udruga aktivno promiče i implementira najbolje globalne prakse i znanja u području ravnopravnosti spolova u suradnji s udrugama sličnog područja djelovanja, poslodavcima, strukovnim udruženjima i tijelima javne vlasti, nastojeći pritom aktivno uključiti i žene i muškarce.

Kako se PWN nosi, da tako kažem, s aktualnim izazovima 4. industrijske relulucije

- Četvrta industrijska revolucija već je tu, no pravo je pitanje jesmo li osvijestili sve aspekte promjena koje nas okružuju te koristimo li ih za unapređivanje naših života i poslovanja. Mi smo u udruzi temu rodne ravnopravnosti osvijestiti kao jedan od mehanizama koji bi trebao i pojedincima profesionalcima i pripadnicima korporacijskog svijeta olakšati da se s brzinom i promjenama nose jednostavnije.

U kontekstu napretka i razvoja, o čemu treba voditi računa kad se radi o ravnopravnosti žena i muškaraca?

- Iznimno je važno otključati zasada velikim dijelom zaključan ljudski potencijal koji leži u više od polovici ženske populacije na planetu te istovremeno uključujući ženske snage u sve sfere i razine poslovanja i paralelno omogućiti zajedničkim dijalogom i konretnim mjerama i muškom dijelu populacije da aktivno koristi “privilegije” koje su dosada velikim dijelom bile vezane uz žene, poput roditeljskog dopusta, bolje životno-radne ravnoteže, aktivnije uloge u zajedničkom kućanstvu i skrbi za djecu i starije.

Odakle krenuti kako bi se stanje poboljšalo?

- Od nas samih, od svakog pojedinca, koji treba osvijestiti svoj stav, osobni i profesionalni, vezano uz rodnu ravnopravnost. Sljedeći je korak, također iznimno važan, da zajedničkim nastojanjem i žena i muškaraca mijenjamo aktivno način na koji radimo skupa. Proces je dug i težak, ali uz jasnu strategiju i mjerenje ostvarenih ciljeva mogu se ostvariti prvi plodovi takvog djelovanja za sve uključene u proces, zaposlenike, profesionalce, upravu, dioničare, klijente i kupce.(D.J.)

Možda ste propustili...

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim