Svijet
IZETBEGOVIĆ:

Prijetnja je radikalna hrvatska desnica
Objavljeno 8. veljače, 2018.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović odbacio je tvrdnje svog hrvatskog kolege u državnom vrhu Dragana Čovića da demografska dominacija Bošnjaka prijeti uspostavom islamske države u BiH. U intervjuu za portal Slobodna Bosna, Izetbegović je rekao da su Čovićeve izjave reciklaža stare teze, koja se izvlači “poput batine” još od 1983., i tzv. Sarajevskog procesa na kojemu se, pod optužbom za kontrarevolucionarno djelovanje, sudilo skupini muslimanskih intelektualaca predvođenih Alijom Izetbegovićem. “Ovaj put (batini) je novu energiju i šansu dala islamofobija izazvana migrantskom krizom. Cilj je oslabiti poziciju Bošnjaka, staviti nam na vrat hipoteku radikalizma i kompenzirati slabljenje pozicije HDZ-a nakon presude Haškog tribunala (Jadranku) Prliću i ostalima, izvršiti pritisak kako bi se ishodila rješenja po volji HDZ-a”, ustvrdio je Izetbegović.

On je tako komentirao Čovićev istup ranije ovoga tjedna u Zagrebu, u kojemu je čelnik HDZ-a BiH ustvrdio da građanska država u BiH zapravo znači unitarnu, a time i islamsku državu, jer bi time bila dovedena u pitanje prava druga dva konstitutivna naroda. Slično je upozorenje Čović izrekao i prošlog tjedna u Bruxellesu kada su on, Izetbegović i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarali s predsjednikom Europske pučke stranke Josephom Daulom. H

“PODJELA IZBORNE BAZE”

Izetbegović drži da cilj Čovića, odnosno HDZ-a BiH, nije teritorijalna podjela BiH, “iako se i time prijeti”, nego “podjela izborne baze”, odnosno RTV sustava, institucija, ministarstava. “Zato je Dragan Čović krenuo u napad pred Daulom s tezom o 'radikalnoj bošnjačkoj desnici' i 'namjerama stvaranja islamske države na tlu BiH'. Naravno da takvo što ne postoji, ali postoji radikalna hrvatska desnica i presudom Haškog tribunala utvrđeni udruženi zločinački pothvat”, rekao je Izetbegović.

Možda ste propustili...

ŠPANJOLSKI OBRAČUN S DIKTATOROM

Francisca Franca sele iz mauozoleja

EDIN GAČIĆ USTRIJELIO POLICAJCA

Sve snage u BiH tragaju za višestrukim ubojicom

SREDIŠNJE IZBORNO POVJERENSTVO

Potvrđeni zastupnici za Dom naroda BiH

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVATI I BOŠNJACI TRAŽE I SVOJE IME U NAZIVU ENTITETA

Dodik: Imenu Republike Srpske dodajemo "Zapadna Srbija"

2

KUBANSKA VOJSKA IZRAZILA POTPORU PREDSJEDNIKU MADURU

Gazprombank zamrznuo račune Venezueli

3

NOVE TENZIJE U POLJSKO-IZRAELSKIM ODNOSIMA ZBOG RUŽNIH IZJAVA

Poljski premijer otkazao posjet