Svijet
CRNO TRŽIŠTE “SMRTI”

Najviše ilegalnog oružja u Brazilu dolazi iz SAD-a
Objavljeno 9. veljače, 2018.
Nasilje se razbuktalo u Brazilu nakon što su smanjena izdvajanja za policiju

Iz SAD-a dolazi najviše oružja koje koriste naoružane bande i krijumčari droge u Brazilu, objavila je nedavno brazilska savezna policija. Oko 1500 komada oružja potječe iz SAD-a, pokazala je analiza 10.000 komada naoružanja koje je policija zaplijenila 2014., uglavnom u Riju de Janeiru. U policiji ipak kažu kako je to oružje često prošlo kroz neku treću zemlju prije nego što je završilo u Brazilu.

Među američkim oružjem najviše je strojnica i pištolja većeg kalibra, dok oružje koje već kruži Brazilom ili je stiglo iz drugih zemalja uglavnom čine pištolji manjeg kalibra. "SAD je i dalje najveći neizravan izvor ilegalnog oružja, a to je rezultat velike dostupnosti u trgovinama i na sajmovima u američkim gradovima", kaže se u izvješću. Nasilje u kojemu se koristi ilegalno oružje razbuktalo se u Brazilu nakon što su zbog duboke recesije od 2015. do 2017. smanjena izdvajanja za policijske snage. Savezna vlada poslala je prošle godine vojsku u Rio i ostale gradove kako bi suzbila nasilje uglavnom povezano s trgovinom narkoticima.

Oružje iz SAD-a stiže u Brazil najčešće izravnom dostavom već sastavljeno, u dijelovima ili posrednom dostavom preko trećih zemalja, uglavnom Paragvaja. Većina oružja stiže kopnenim putem, a u izvješću se izdvaja slučaj kada su 22 strojnice stigle u pošiljci namještaja, skrivene u madracima. U drugom je incidentu 60 strojnica koje potječu iz Miamija otkriveno u grijačima bazena u kontejneru na aerodromu u Riju, navodi se u izvješću brazilske policije.

Ilegalno oružje je sredstvo kojim se čine zločini nezamislivi za europske prilike. Kako smo već izvještavali prije nekoliko mjeseci, tijekom olimpijske 2016. godine na brazilskim ulicama ubijeno je, vjerovali ili ne, 61.620 osoba (u Hrvatskoj iste godine 43), sedam ubojstava svakoga sata! Najveći broj ubojstava događa se u dva megalopolisa na obali Atlantskog oceana, Sao Paolu i Riju de Janeiru, te Manausu koji je smješten u brazilskoj prašumi, na ušću rijeke Rio Negro u Amazonu. Tamošnja sirotinjska naselja, favele, svakodnevno su mjesta obračuna bandi, ali i okršaja kriminalca s policijom i vojskom.M.Bugarić/H

KRVAVO NASILJE U ZATVORIMA

Velik broj ubojstava prošle godine zabilježen je u brazilskim zatvorima. Tako je u zatvoru u brazilskome gradu Manausu početkom siječnja prošle godine došlo do krvavog okršaja dviju suparničkih narkobandi. Epilog višesatnog sukoba je 56 ubijenih. U Manausu je sukob izbio zbog dilanja droge u zatvoru, i to između dviju protivničkih grupa. Sukob su pokušali spriječiti zatvorski čuvari, pa je došlo i do pucnjave, no zatvorenici su uspjeli zarobiti 12 čuvara. Tijekom pobune koja je trajala 12 sati zatvorenici su za taoce uzeli 74-icu drugih zatvorenika, neke su pustili, a neke pogubili.

Možda ste propustili...

USVOJEN KONTROVERZNI PRIJEDLOG ZAKONA

Stroža mobilizacija u Ukrajini

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana