Osijek
ISPUNJENO PREDIZBORNO OBEĆANJE

Županu i zamjenicima pet, a pročelnicima 10 posto manja plaća
Objavljeno 9. veljače, 2018.
Skupština je prihvatila prijedlog o smanjenju plaća čelnicima, ali i povećanju najnižih plaća

Skupština Osječko-baranjske županije jednoglasno je jučer izglasala prijedlog o smanjenju plaća županu i njegovim suradnicima te povećanju najnižih plaća u Županiji. Time je župan Ivan Anušić još jednom želio pokazati kako nema namjeru ostati samo na predizbornim obećanjima o drukčijem načinu upravljanja ovom, četvrtom po veličini županijom u Hrvatskoj.

- Moja plaća i plaća mojih zamjenika smanjena je za pet posto, a pročelnicima za deset posto, dok je za isto toliko povećana onima koji su imali najniže plaće - naglasio je župan Anušić.

Dožupan Goran Ivanović dodao je kako pet posto možda nije puno, ali je signal ostalim čelnicima lokalnih samouprava da naprave isto.

- Možda ovo i nije trajno rješenje, možda će smanjenja biti i veća. Mi ovdje zasigurno nismo došli zbog osobnih dohodaka - komentirao je Ivanović.

Inače, jučerašnja sjednica Županijske skupštine održana je u sjeni odluke tvrtke Arriva Panturist, kojom su početkom tjedna ukinute 72 lokalne linije na području županije. Stoga je velik dio pitanja vijećnika bio vezan uz ovaj problem.

- Svim učenicima i zaposlenima koji koriste lokalne linije samo mogu reći da ne moraju strahovati i da se ovakvo što više neće ponoviti. Ova vrsta prijevoza problematična je već godinama, a sve je kulminiralo ovakvom odlukom tvrtke Arriva, što je bilo vrlo nekorektno s njihove strane. Osobno sam isto jutro obavio razgovor s ministrom i premijerom te će se u rješavanje ovog problema uključiti i Vlada RH. Kako će oni financirati svoje gubitke, to je razgovor koji će oni voditi s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture sljedećih dana, kao i sa svim relevantnim faktorima. No, od 1. svibnja na snagu stupa novi zakon o putničkom prijevozu, koji će eliminirati mogućnost ovakvih događanja, te će se uvesti mikroprijevoznike i sve će biti puno jeftinije i ekonomičnije. Kako će to točno izgledati, još ćemo vidjeti - naglasio je župan Anušić.

S većinom glasova prihvaćeno je i izvješće župana o njegovu radu u prvih šest mjeseci mandata.

- U prvih pola godine pokrenuli smo nekoliko megaprojekata. To je projekt I. gimnazije, za koju imamo zemljište, zatim projekt gradnje Regionalnog distributivnog centra za voće i povrće, a koji smo trebali imati već prije 15 godina. Za njega imamo zemljište i počinjemo izradu projektne dokumentacije. S 1. siječnja započeli smo besplatnu školsku prehranu, a implementacija cjelovitog projekta trajat će tri godine kako bismo došli do toga da svaka škola može učenicima posluživati tople obroke, a za što se moraju stvoriti preduvjeti, tj. kuhinje i blagovaonice u svakoj školi. Sljedeći je projekt novi sajamski prostor i uskoro će biti potpisani ugovori između Osijeka i OBŽ-a, a gradanja i njezin završetak vjerojatno će biti ostvareni u ovom četverogodišnjem mandatu - uvjeren je župan Anušić.

Nefreteta Z.EBERHARD
nova ustanova na temelju smjernica ministarstva

Lagana polemika povela se oko Odluke o osnivanju JU Županijske razvojne agencije. Tako je vijećnica Zvjezdana Tuma Pavlov upitala što će biti s postojećom Regionalnom razvojnom agencijom jer je prema njezinu mišljenju stvaranje nove ustanove dok se ne zna što će biti s postojećom agencijom neobična odluka. No, župan Anušić kaže kako se RRA neće gasiti ako bude imao dovoljno posla i projekata. - Javna ustanova započinje rad na temelju smjernica Ministarstva regionalnog razvoja, a rad ove ustanove financirati će se preko fondova EU-a. To znači da će ovdje biti zaposleno 15-ak novih ljudi, koje će financirati Ministarstvo, a radit će projekte za Županiju. S druge strane, rad postrojećeg RRA mi sufinanciramo - naglasio je župan Anušić. Tajnik Županije Ivan Hampovčan objasnio je kako je glavni razlog za osnivanje nove ustanove što je postojeći RRA trgovačko društvo. “Slična je situacija u 16 županija. RRA će sigurno živjeti još najmanje tri godine jer je vezan uz određene projekte, a samo za gašenje trgovačkog društva vam treba oko godinu i pol”, objasnio je Hampovčan.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike