Osijek
SVAĐA ZBOG KROVA I KROVNIH PROZORA

Prokišnjava im u dnevnu sobu, ostali suvlasnici ne žele popravke
Objavljeno 9. veljače, 2018.

U žučnoj se atmosferi prošli tjedan održao sastanak predstavnika suvlasnika jedne stambene zgrade na Sjenjaku, u kojoj većina njih ne podržava sanaciju iz sredstava zajedničke pričuve krovnih prozora kroz koji se slijevaju oborine u dnevnu sobu jednoga od susjeda. Tvrde, šteta koju taj suvlasnik trpi na račun prokišnjavanja rezultat je činjenice da on prije dvije godine krovni prozor mijenjao na svoju ruku.

Što se uistinu dogodilo i tko će odlučiti o sudbini krova u ovoj zgradi, tek ostaje vidjeti. Nažalost, ova priča nije osamljeni slučaj. Upravo su sporovi oko popravka krovišta i krovnih prozora jedni od najčešćih kada je u pitanju zajedničko ulaganje u stambene zgrade. Razlog - činjenica da suvlasnici stambenih zgrada koji u potkrovlju ne žive nisu skloni podržati investicije u sanaciju krovišta. I to bez obzira na to što im to nalažu svi propisi.

- Sporovi oko popravaka krovišta jedan su od problema s kojim imamo najviše posla. Protiv su uvijek oni kojima ne curi. Ljudi kupe stan i misle da je sve ostalo u zgradi tuđa briga, a to nije tako. Krovište i pripadajući korvni prozori zajednička su imovina i popravke suvlasnici moraju plaćati zajedno. Kada posredujemo u ovakvim sporovima, nastojimo to ljudima objasniti, no često nema sluha i oni koji žive u potkrovlju ispaštaju. Obično je riječ o velikoj investiciji koja zahtijeva povećanje pričuve, pa se suglasnost nikada ne dobiva lako - kaže Vlasta Auguštin iz osječkog Udruženja stanara.

Iz Zavoda za stanovanje pak pojašnjavaju kako ipak postoje situacije u kojima nisu uvijek svi suvlasnici dužni sudjelovati u troškovima popravka krovnih prozora.

- U mnogim se stambenim zgradama, odnosno stanovima u potkrovlju, problem s krovnim prozorima uglavnom javlja u obliku vlaženja (prokišnjavanja). Iako su krovni prozori dio ukupne krovne površine, obveza njihova održavanja razlikuje se. Naime, ako su krovni prozori dio građevine sagrađene prema projektu, onda su to zajednički dijelovi i održavaju se sredstvima pričuve. To je u situaciji kad dolazi do prokišnjavanja zbog dotrajalosti. Ako je do prokišnjavanja došlo zbog nepravilnog korištenja (otvaranje i zatvaranje od strane vlasnika tog posebnog dijela), onda oštećenja sanira on sam. Ako su krovni prozori ugrađeni naknadno kao investicija vlasnika tog posebnog dijela, u cijelosti je to njegova obveza - objašnjavaju iz Zavoda. I. Solar

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike