Svijet
INVESTITORI ODAHNULI

Njemačka ima vladu
Objavljeno 7. veljače, 2018.

Vezani članci

KOALICIJSKI PREGOVORI

Merkel i SPD postigli dogovor

Demokršćanska unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) postigle su u srijedu ujutro dogovor o koalicijskom ugovoru, što su potvrdila i čelništva stranaka.

“Napokon imamo koalicijski ugovor”, poručilo je preko WhatsAppa predsjedništvo njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD).

Nakon maratonskog sastanka, od 20 sati, dogovoreno je da socijaldemokrati (SPD) zadrže ministarstvo rada i socijale, iako je bavarska Kršćanska socijalna unija (CSU), sestrinska stranka demokršćana (CDU) Angele Merkel, htjela taj resor.

Prema riječima dužnosnika SPD-a, njihov čelnik Martin Schulz trebao bi preuzeti dužnost ministra vanjskih poslova.

Vodstvo SPD-a objavilo je da su umorni, ali i sretni nakon postizanja koalicijskog sporazuma s konzervativnim blokom. “Umorni. Ali sretni. Sporazum je postignut. Konačno”, objavila je stranka uz snimku sedmero nasmijanih članova SPD-a, uključujući čelnika Martina Schulza i vjerojatnog novog ministra financija Olafa Scholza, koji su sudjelovali u maratonskim pregovorima.

Podjela resora

Socijaldemokratski gradonačelnik sjevernog njemačkog grada Hamburga Scholz spreman je preuzeti dužnost moćnog njemačkog ministra financija nakon postizanja stranačkog koalicijskog sporazuma, objavili su njemački mediji.

“Gledate zadovoljne pregovarače. Problemi se moraju rješavati potpuno otvoreno i tada je dogovor nadohvat ruke”, rekao je sa svoje strane Alexander Dobrindt, predvodnik grupe zastupnika Kršćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske stranke Merkeličine Kršćansko-demokratske unije (CDU). Kako javljaju njemački mediji, dogovor je postignut i oko preraspodjele resora. Tako bi SPD trebao zadržati ministarstvo vanjskih poslova, rada, pravosuđa i obitelji a dodatno bi od CDU-a trebao preuzeti ministarstvo financija.

Ministarstvo unutarnjih poslova trebao bi preuzeti CSU, a kao ministar se spominje još uvijek aktualni premijer Bavarske i predsjednik CSU-a Horst Seehofer.

Zasada je potvrđeno da će Kršćansko-demokratska unija zadržati ministarstva gospodarstva i obrane.

U noći s utorka na srijedu postignut je dogovor i oko preostale dvije sporne teme, teme reforme zdravstvenog sustava i radnog prava, zbog kojih su pregovori, koji su trebali biti okončani u nedjelju, produženi do srijede.

Veća prava radnika

Prema informacijama medijske grupe Redakcijske mreže Njemačke, glede radnog prava dogovoreno je da neće biti zabrane sklapanja radnih ugovora na određeno vrijeme bez konkretnog razloga, kao što je to tražio SPD, ali bi broj takvih ugovora, ovisno o veličini poduzeća, bio snažno ograničen.

Prije formiranja vlade članstvo SPD-a još glasovanjem mora prihvatiti koalicijski sporazum, što može biti upitno jer se veliki dijelovi stranke, predvođeni socijaldemokratskom mladeži, žestoko opiru nastavku tzv. velike koalicije, između demokršćana i socijaldemokrata. Glasovanje bi se trebalo provesti u sljedeća tri tjedna.

Vuk TEŠIJA/H
Dvije milijarde za društvene stanove i 12 za brzi internet

Njemačka kao najveća europska ekonomija u političkoj je paralizi pet mjeseci nakon parlamentarnih izbora, što izaziva zabrinutost investitora i partnerskih zemalja oko mogućeg odgađanja donošenja važnih odluka potrebnih zbog pitanja poput odlaska Velike Britanije iz Europske unije ili reforme eurozone, piše Reuters. SPD, koji je s konzervativnim blokom vladao od 2013., na izborima u rujnu zabilježio je svoj najgori rezultat od Drugog svjetskog rata te je bio u teškim pregovorima kako bi se kod CDU-a i CSU-a zauzeo za ustupke kojima će uvjeriti svoje 443 tisuće članova da pristanu na još jednu veliku koaliciju na stranačkom referendumu u ožujku. Dvije strane su se u nedjelju dogovorile da će investirati više od dvije milijarde eura u društveno stanovanje do 2021., da će potrošiti 12 milijardi eura na proširenje mreže širokopojasnog interneta te namijeniti oko 33 milijarde eura općinama za razne projekte, uključujući skrb za djecu. Sporazumili su se i oko pitanja migracija, energetike i poljoprivrede.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVATI I BOŠNJACI TRAŽE I SVOJE IME U NAZIVU ENTITETA

Dodik: Imenu Republike Srpske dodajemo "Zapadna Srbija"

2

KUBANSKA VOJSKA IZRAZILA POTPORU PREDSJEDNIKU MADURU

Gazprombank zamrznuo račune Venezueli

3

NOVE TENZIJE U POLJSKO-IZRAELSKIM ODNOSIMA ZBOG RUŽNIH IZJAVA

Poljski premijer otkazao posjet