Regija
KAKVA ĆE BITI SUDBINA KULTURNOG DOBRA

Matoševa će kuća u ovrhu?
Objavljeno 8. veljače, 2018.

TOVARNIK

Rodna kuća hrvatskog književnika Antuna Gustava Matoša u Tovarniku mogla bi postati predmet ovrhe. Zvuči nevjerojatno, no kronologija događaja vezana uz obnovu kuće upućuje i na mogućnost takvoga raspleta.

Kako je nastao dug

Naime, u lipnju 2002. godine ugovorom o zamjeni nekretnina između Družbe sestara Kraljice Svijeta i Ogranka Matice hrvatske Tovarnik, kuća je prešla u vlasništvo Matice hrvatske. Kako ogranak Matice u Tovarniku nije imao inicijalnih sredstava, Središnjica se zadužila za nešto manje od 27 tisuća eura kod Zagrebačke banke te je u ožujku 2002. godine sklopljen ugovor s Ogrankom Tovarnik prema kojem se Ogranak obvezao vraćati anuitete kredita, no unatoč brojnim upozorenjima, nikada nije otplatio ni jednu kunu. Stoga je Matica hrvatska 2004. godine podnijela tužbu protiv Ogranka zbog neplaćene prve četiri rate kredita u iznosu nešto većem od 70 tisuća kuna. Zbog sukoba je Ogranak ugašen, a njegov dotadašnji tajnik Željko Anić sa suradnicima osnovao je Društvo Antuna Gustava Matoša i nastavio “gurati” projekt obnove te je u srpnju 2005. godine, netom prije gašenja, Ogranak Matice iz Tovarnika darovao svoju jedinu nekretninu - rodnu Matoševu kuću - novoosnovanom Društvu Antuna Gustava Matoša.

Anić navodi kako je početkom 2008. godine tadašnji premijer Ivo Sanader posjetio Matoševu rodnu kuću, a potom je Vlada RH donijela odluku o osnivanju Povjerenstva za rekonstrukciju i izgradnju Spomen-kuće A. G. Matoša. Uslijedilo je potpisivanje ugovora o sufinanciranju projekta vrijednog 7,5 milijuna kuna te su izvedeni građevinsko-obrtnički radovi.

Matica za razgovor

- Već šest godina sve stoji. Vrijednost preostalih radova potrebnih za dovršetak projekta procijenjena je na oko 9,4 milijuna kuna, no s obzirom na postojanje pravomoćne sudske odluke kojom trebamo platiti oko milijun kuna Matici hrvatskoj, upitna je sudbina obnove, ali i samog objekta. Ne postoji nacionalna ustanova u Europi koja bi se na ovako brutalan način obračunala s rodnim kućama svojih književika. Umjesto da im je čast doći do posjeda Matoševe rodne kuće, oni nas godinama sustavno blokiraju - rekao je Anić te dodao kako dug ne spori, ali je nezadovoljan što Matica hrvatska ne želi dogovorom doći do svima prihvatljivog rješenja. Naglasio je kako anuitete nisu mogli otplaćivati zbog bojkota mjesnih i područnih vlasti. Odbio je komentirati mogućnost da se u rješenje problema uključi Ministarstvo kulture, čijim rješenjem od svibnja 2016. godine Matoševa rodna kuća ima status kulturnog dobra.

U izjavi Predsjedništva Matice hrvatske stoji kako je ta institucija više puta pomogla projektu spomen-kuće i ne pristaje da se na nju svaljuju problemi koje je stvorio netko drugi.

“Kako to da se u potrošenih 11 milijuna kuna nije našao skroman iznos da se vrati Matici dug? Zašto u planiranih novih 11 milijuna nema stavke koja bi predviđala povrat Matičina novca? Matica hrvatska pripravna je za razgovor, očekujući da se u rješavanje problema uključe nadležne državne institucije, ali ne prihvaća prijedloge koji imaju samo jedan cilj: ponižavati Maticu hrvatsku i pokazati joj da mora postupati onako kako hoće oni koji su stvorili problem”, navodi se u izjavi.

Dragana KORPOŠ
Prvu sjednicu vodio Tadijanović

Prva sjednica Odbora za uređenje Matoševe rodne kuće održana je 1999. godine pod predsjedanjem pokojnog akademika Dragutina Tadijanovića. Anić ističe kako mu je prije osam mjeseci predsjednik Matice hrvatske, akademik Stjepan Damjanović, prenio poruku Predsjedništva kako će inzistirati na potraživanju duga. Navodi kako je intenziviran postupak ovrhe, a u rujnu prošle godine na Općinskom sudu u Vukovaru održana je rasprava u vezi s utvrđivanjem vrijednosti nekretnine te je procijenjena na pet milijuna kuna.

9,4

milijuna kuna vrijednost je preostalih radova potrebnih za dovršetak projekta obnove kuće

Željko Anić dug ne spori i tvrdi kako ga nisu mogli otplaćivati zbog bojkota mjesnih i područnih vlasti

5

milijuna kuna procijenjena je vrijednost nekretnine u rujnu prošle godine

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana