Dome slatki dome
ZALIJEVANJE I PRIHRANJIVANJE

Zimska njega sobnog bilja
Objavljeno 8. veljače, 2018.

Punu pozornost treba pokloniti sobnom bilju tijekom zime. Ovo nije lako razdoblje čak ni za te biljke. Naime, biljke unesene s balkona, terase, ili iz vrta, a koje su naučile na drukčije uvjete i relativnu vlagu i cirkulaciju zraka, u neku ruku ne osjećaju se najbolje u unutrašnjim uvjetima.

Podrumske prostorije u kojima biljke zimuju povremeno je potrebno prozračiti. To se radi za isključivo toplog i ugodnog vremena. Te biljke, a koje nisu u grijanom podrumu, zalijevajte samo toliko koliko je potrebno da se supstrat ne zasuši. Povremeno, a prije zalijevanja, razrahlite površinu supstrata u cvjetnom loncu.

Biljke zalijevajte oprezno. Radije probajte suhoću supstrata prstima. Ako se već neko vrijeme ne družite s biljkama te ste (opet) novi u njihovoj njezi, prvo konzultirajte literaturu glede zalijevanja svake vrste.

Ne zaboravite ni na uklanjanje prašine s biljaka. Vrste koje vole tuširanje i koje možete prenijeti u kadu jednostavno istuširajte. Tuširanje je i oblik zalijevanja pa redoviti ritam prilagodite tuširanju. Prije tuširanja obratite pozornost na regulaciju topline i jakost mlaza vode iz tuša. Voda ne smije biti previše hladna, ali ne smije biti ni mlaka. Jačina mlaza ne smije oštetiti lišće, ali mora sprati prašinu. Biljkama koje ne možete prenijeti do tuša obrišite listove mokrom krpom umočenom u čistu vodu ili u čaj od koprive. Ponekim biljnim vrstama poput afričke ljubičice samo mekim kistom “opajajte” prašinu s listova.

Biljke koje vole veliku relativnu vlažnost zraka prskajte izmaglicom iz ručnog raspršivača i/ili ih postavite na podložak s kamenčićima i vodom koja dopire do polovine visine kamenčića. Vodu, osim što morate nadopunjavati, morate i mijenjati, te povremeno prati podložak kako se ne biste morali boriti s algama. Možete postaviti i otvorenu sobnu fontanu, posebice će biti korisna ako je postavljena u grupi biljaka koje traže povećanu vlagu zraka. Fontana se mora držati urednom i čistom.

Prihrana biljaka neka bude redovito zimska. Naravno, tržište je puno gnojiva za lisne i cvjetne sobne biljke. Možete se odlučiti za tekuća i kruta gnojiva. Ona kruta mogu biti granulirana ili u štapićima. Uglavnom, za većinu biljaka nije vrijeme intenzivne prihrane, te je dobro upotrijebiti ona gnojiva kod kojih je manja količina aktivnih tvari u ukupnoj masi. Ipak, uvijek je bolje prihranjivati prirodnim gnojivima. U tu svrhu pomoći će ohlađena voda od kuhanog povrća koja nije posoljena i zauljena. Nakon što se biljka napije, vodu iz podloška uklonite, a podložak operite. U suprotnom bi se mogli javiti neugodni mirisi.

Većina je kaktusa u razdoblju mirovanja. Njih ne trebate tuširati i pretjerano zalijevati. Sobnu kalu (Zantedeschia) treba smjestiti u prostoriju koja nije hladnija od 15 Celzijevih stupnjeva.

Svaki tračak zelenog izuzetno je važan za naše raspoloženje. Čak je poznato kako više pozornosti poklanjamo sobnim biljkama u vrijeme zime. Stoga ugodite sebi i pomozite njima. J.Kn.

Ne zaboravite ni na uklanjanje prašine s biljaka

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike