Novosti
SUZBIJANJE NEPOŠTENE PRAKSE

“Odnosi li se Zakon i na hranu za kućne ljubimce i stoku?”
Objavljeno 7. veljače, 2018.
Ministarstvo poljoprivrede objavilo je 150 najčešćih pitanja o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse te odgovore na nji

U nepuna dva mjeseca od stupanja na snagu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom pojavio se niz pitanja o njegovu tumačenju i provedbi, pa su Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) izišli s odgovorima, objašnjenjima za trgovce i dobavljače, na 150 najčešćih pitanja.

Podsjetimo, do 31. ožujka su trgovci, otkupljivači i prerađivači dužni uskladiti ugovore koje su sklopili prije stupanja na snagu tog zakona. Cilj mu je uspostava, osiguravanje i zaštita poštenih trgovačkih praksi, kojima se štite svi sudionici u lancu opskrbe hranom.

– Trenutno se uhodava u praksi. Oni koji su i dosad pošteno radili, ugovore su već uskladili, a oni trgovački lanci koji su uvijek nešto muljali – oni čekaju zadnji dan, da pokušaju i tu nešto ušićariti. Ipak, neki se pomaci osjete, i to kod rokova plaćanja, gdje su oni sa 180 skraćeni na 60, pa i 30, dana - kaže glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice Frane Ivković.

Ističe kako je među voćarima manje od 0,5 % njih koji su direktni dobavljači lancima, a razlog je što nemaju gdje čuvati robu, pa ju predaju otkupljivačima, što mora činiti i on.

– No zakon jasno ne definira obveze otkupljivača - Ivkovićeva je primjedba na zakon koji je označen kao reformski prioritet Vlade RH. Jer problem nepoštenih trgovačkih praksi posebno je naglašen u posljednje vrijeme i na nj su upozoravali brojni poljoprivredni proizvođači i prehrambena industrija.

- Kako ovakvo stanje prijeti opstojnosti proizvodnje hrane, širim poremećajima u opskrbi njome u Hrvatskoj, nametnula se goruća potreba da se nametanje nepoštenih trgovačkih praksi što prije zabrani i da se to područje pravno uredi. Dosadašnji upiti koji su pristigli u Ministarstvo oko provedbe Zakona upozoravaju na moguću pojavu nekorektnih postupaka prema dobavljačima, u kojima se uvjetuje određivanje netocijene proizvoda na način da cijenu koja je bila određena u prethodno važećim ugovorima odmah snize za sve popuste i rabate koji su se do tada primjenjivali, neovisno o tome jesu li neki od njih Zakonom utvrđeni kao nepošteni. Takvo nastupanje u pregovorima smatramo suprotnim svrsi ovoga zakona te pozivamo sve dionike na tržištu da iskoriste ovu priliku i uspostave nove, poštene trgovačke odnose, u kojima se neće prikrivati nepoštene trgovačke prakse koje su prepoznate ovim zakonom, na način da se prenose u nove odnose - ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Među 150 pitanja, od kojih je većina o cijenama, rabatu, marži, popustima, naplati pojedinih troškova..., ima i onih pomalo neočekivanih poput: odnosi li se ovaj zakon i na hranu za kućne ljubimce te na stočnu hranu, a odgovor na njih je - ne.

- Cilj Vlade RH i Ministarstva poljoprivrede je zaštititi proizvođače od nekorektnih tretmana trgovaca i otkupljivača, odnosno urediti tržište i sankcionirati nepoštene trgovačke prakse. Vjerujem da će Zakon pridonijeti novoj praksi i pravilima te u konačnici poštenijoj trgovini i partnerstvu u odnosima svih sudionika u tom procesu - istaknuo je ministar Tomislav Tolušić.

U veljači i ožujku održat će se radionice u šest gradova, među kojima i u Osijeku, na kojima će predstavnici Ministarstva poljoprivrede i AZTN-a predstaviti Zakon.

Suzana ŽUPAN
JE LI DOPUŠTENO SNIŽENJE VOĆA I POVRĆA U VEČERNJIM SATIMA?

Evo nekoliko najčešćih pitanja i odgovora o primjeni novog zakona.

P: “Je li u redu platiti položaj na polici ako se traži određena pozicija bolja od normalnog položaja na njoj?”

O: “Naplata naknade dobavljaču za smještaj njegovih proizvoda na određenoj polici u prodajnom mjestu trgovca dopuštena je samo ako je dobavljač izričito to zahtijevao od trgovca. Mora postojati pisani trag koji to dokazuje. U protivnom, naplata naknade je zabranjena.”

P: “Primjenjuje li se Zakon na sve trgovce ili samo na one s jakim tržišnim položajem?”

O: “Zakon se primjenjuje na trgovce koji imaju značajnu pregovaračku snagu, a riječ je o onima čiji ukupni godišnji prihod i ukupan godišnji prihod povezanih društava s trgovcem ostvaren u RH prelazi iznos od 100.000.000 kuna.”

P: “Što je s riječnom ribom iz ulova? Spada li i ona u svježe poljoprivredne i prehrambene proizvode?”one s jakim tržišnim položajem?”

O: “Da.”

P: “Je li dopušteno sniziti cijenu voća i povrća te dnevnih pekarskih proizvoda u večernjim satima prije zatvaranja poslovnice jer idući dan neće biti u prodaji?” one s jakim tržišnim položajem?”

O: “U tom slučaju bi bilo dopušteno sniziti cijenu na način kako je u pitanju opisano.”

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana