Regija
REAGIRALA I OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Anušić traži da se uključe ministarstva i Vlada RH
Objavljeno 7. veljače, 2018.

Vezani članci

SLAVONCI I BARANJCI NEOČEKIVANO PRED NOVIM PROBLEMOM

Ukinute 72 autobusne linije - kako do škole, studija, posla?

BEZ NAJAVE

Baranja ostala bez više od 20 autobusnih linija

O problemu zbog Panturistova ukidanja čak 72 dnevne linije s 5. veljače oglasila se i Osječko-baranjska županija. U priopćenju iz Kabineta župana navodi se da je to kulminacija problema, jer autobusni prijevoz u županiji već nekoliko godina nije na zadovoljavajućoj razini, čime su ugrožene potrebe stanovništva. “Panturist, tvrtka koja drži najveći broj dozvola za obavljanje županijskog linijskog prijevoza putnika, ukinuo je linije koje su do sada redovno prometovale radnim danima za vrijeme trajanja školske godine, dok su za neke linije promijenjena polazna vremena i/ili odredišta. Putnici i javnost o tomu su obaviješteni na mrežnim stranicama Panturista”, navodi se u priopćenju. Župan Ivan Anušić je, navodi se dalje, “u više navrata obavio razgovore s autoprijevoznicima te upozoravao na nužnost zadržavanja postojećih autobusnih linija. Potom je organizirao zajednički sastanak gradonačelnika i načelnika s predstavnicima autoprijevoznika, na kojem su autoprijevoznici kao jedino rješenje istaknuli nužnost sufinanciranja postojećih linija, ili će doći do njihova ukidanja”. Na sastanku je istaknuto, stoji u priopćenju, da su gradovi i općine, kao i Županija, već uključeni u sufinanciranje prijevoza učenika, i to znatno većim iznosima nego lani, te da ne mogu izdvojiti dodatna sredstva za redovite linije, a upitno je i “je li ovakva vrsta sufinanciranja zakonski dozvoljena”.

Iz Ureda župana “poslan je i službeni dopis Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture sa zahtjevom za održavanje hitnog sastanka zbog kompleksnosti situacije. Stalni su i kontakti s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore”.

O aktualnom problemu javnog linijskog prijevoza putnika župan Anušić, kako stoji u priopćenju, jučer je u Zagrebu razgovarao s ministrom prometa Olegom Butkovićem i ministricom za demografiju Nadom Murganić, a zahtijeva da se u traženje rješenja uključi i Vlada RH. Upozorava da odluke autobusnog prijevoznika izravno utječu na nastojanja da se ublaži i potpuno zaustavi iseljavanje s podučja županije.

Monopolistički položaj i ucjena

U priopćenju se podsjeća i da je “tvrtka Panturist od 2013. godine u vlasništvu kompanije Arriva, koja je u srpnju 2017. godine postala većinski vlasnik i Autotrans grupe (u kojoj posluje i Autoprometno poduzeće d.d. Požega), a time su članice grupe Arriva po broju važećih dozvola praktično stekle monopol na redovnom linijskom prijevozu u Osječko-baranjskoj županiji, kao i ostalim oblicima autobusnog prijevoza putnika”. Umjesto do unaprjeđivanja poslovanja došlo je do masovnog ukidanja linija koje su bile isplative dok su APP Požega i Panturist bili konkurencija, stoga, zaključuje se u priopćenju, “zahtjev prijevoznika za subvencioniranje linija može se tumačiti kao svojevrsna ucjena”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike