Regija
BEZ NAJAVE

Baranja ostala bez više
od 20 autobusnih linija
Objavljeno 7. veljače, 2018.

Vezani članci

SLAVONCI I BARANJCI NEOČEKIVANO PRED NOVIM PROBLEMOM

Ukinute 72 autobusne linije - kako do škole, studija, posla?

REAGIRALA I OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Anušić traži da se uključe ministarstva i Vlada RH

BELI MANASTIR - Tvrtka Arriva je od 5. veljače na području Baranje ukinula više od 20 autobusnih linija, među njima i dio onih koje su jedini baranjski grad povezivale s Osijekom te dio linija koje su baranjska sela povezivale s Belim Manastirom.

- Šokirani smo, to više što nas Arriva o svemu uopće nije izvijestila, niti razgovarala s nama. Riječ je o više od 20 linija koje su izravno povezane s Belim Manastirom, a s čijim će ukidanjem najviše ispaštati srednjoškolci, kako oni koji se školuju u Belom Manastiru tako i oni koji u školu svakodnevno odlaze u Osijek - kaže gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob. Slaže se kako je riječ o odluci privatne tvrtke, koja vodi svoju poslovnu politiku, ali tvrdi kako je riječ i o prilično ucjenjivačkom i nemoralnom pristupu. Dodaje da su u Gradu znatno prije naglog ukidanja linija razmišljali o eventualnom sufinanciranju prijevoza učenika ako se ukaže potreba, no nisu ni sanjali da će se linije ukinuti “preko noći”, i to bez ikakvog upozorenja.

- Jutros (jučer ujutro, nap. a.), odmah nakon što sam dobio informaciju o ukidanju linija, razgovarao sam sa županom Anušićem i kolegama načelnicima s područja Baranje. Svi su nezadovoljni i iznenađeni te zajedničkog stava kako se nešto mora poduzeti - kaže Rob.

Nastavlja kako će, ako druga strana ne pristane na dogovor, unatoč prozivanju oporbe, morati znatno ranije od planiranog pokrenuti projekt Gradska autostaza. Podsjetimo, riječ je o javnom prijevozu na području Belog Manastira i prigradskih naselja koji bi obavljala Baranjska čistoća, o čemu je Glas Slavonije nedavno pisao. No upitno je što će biti sa stanovnicima velikog broja naselja u ostatku Baranje. Prema informacijama koje posjedujemo, u belomanastirske srednje škole svakodnevno na nastavu dolazi 500-tinjak učenika iz raznih dijelova Baranje. Nešto manje ih na školovanje u neku od srednjih škola odlazi u Osijek, a tom broju treba dodati radnike koji putuju na tim linijama. Beli Manastir je s Osijekom, doduše, povezan i željezničkim linijama, ali većina baranjskih mjesta nema tu pogodnost pa ovisi isključivo o autobusnim linijama ili osobnim vozilima. No prijevoz automobilima često je preskup, to više što neke tvrtke ne snose troškove prijevoza. Ivica Getto

500

učenika iz raznih dijelova Baranje svakodnevno dolazi u školu u Beli Manastir, nešto manje odlazi ih u Osijek

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike