Novosti
ONKOLOZI UPOZORAVAJU

Sve više bolesnika s rijetkim tumorima
Objavljeno 6. veljače, 2018.

U povodu Svjetskog dana borbe protiv raka stručnjaci i predstavnici udruga pacijenata u ponedjeljak su upozorili na tzv. rijetke tumore, od kojih u Europskoj uniji godišnje oboli oko 4,3 milijuna osoba, pri čemu se u Hrvatskoj godišnje otkrije 4715 novih bolesnika s rijetkim zloćudnim tumorima, a stopa petogodišnjeg preživljavanja znatno je lošija nego kod čestih tumora.

“Od svih zloćudnih bolesti 22 posto čine rijetki tumori. Petogodišnje preživljenje bolesnika daleko je lošije nego kod čestih tumora - kod odraslih osoba s rijetkim tumorima petogodišnje je preživljenje 47 posto, a od čestih vrsta tumora 65 posto”, istaknula je na konferenciji za novinare voditeljica Odjela za rijetke tumore Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb Sanja Pleština.

Lošiji rezultati u liječenju rijetkih tumora, naglasila je, posljedica su kasnog postavljanja točne dijagnoze i odgovarajućih terapija te manjeg iskustva u liječenju, a zbog malog broja bolesnika manje je i kliničkih studija i interesa za razvoj novih terapijskih opcija.

Marija Gamulin iz Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb posebno je istaknula problem raka mokraćnog mjehura, jer se u Hrvatskoj, za razliku od Europe, broj novooboljelih povećava. Karcinom mokraćnog mjehura u našoj zemlji peto je najčešće sijelo zloćudnog raka u muškaraca, kojih na godinu oboli 757, a žena 248.

Gamulin je istaknula da bolesnici s metastatskim rakom mokraćnog mjehura nemaju zadovoljavajuće terapijske opcije, jer njih čak dvije trećine ne dobije terapiju. “Prvi veliki iskorak nakon 30 godina u liječenju bolesnika s metastatskim rakom mokraćnog mjehura je imunoterapija, koja je odobrena u Europskoj uniji, a treba donijeti i nacionalni program ranog otkrivanja za visokorizičnu populaciju”, poručila je.H

Lošiji rezultati u liječenju rijetkih tumora posljedica su kasnog postavljanja točne dijagnoze

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana