Mozaik
UDRUGA PIZZA MAJSTORA HRVATSKE

Državno prvenstvo u pečenju pizza bit će održano 12. veljače
Objavljeno 6. veljače, 2018.

U kolovozu prošle godine u Pizzeriji Stari Zagreb, u Sesvetama, osnovana je Hrvatska udruga Pizzaiola (priprematelja pizza), kao udruga koja djeluje u okviru Hrvatskog kuharskog saveza.

Udruga radi na promicanju, razvitku i unaprjeđenju kulinarske struke pravljenja pizza, te na upoznavanju s poviješću nastajanja ovog specifičnog zanata i proizvoda. Njezini osnivači su Boris Ostojić iz Osijeka, Zoran Lisjak iz Čakovca, te Elmir Šibonjić iz Zagreba.

- Ideja za osnivanje ove udruge je da se okupe hrvatski profesionalni pizzaioli kako bi afirmirali struku, te kroz stručne radionice, seminare, tečajeve i ostale oblike edukacije unaprijedili struku pizzaiola u Hrvatskoj, te podigli kvalitetu pizza i ugostiteljske usluge – kaže predsjednik Udruge Boris Ostojić iz Osijeka koji je nedavno je završio i tečaj za instruktora na prestižnoj talijanskoj akademiji Accademia Pizzaioli, te se ponosno diči kao prvi Hrvat s titulom master instruktora. U sklopu programa akademije, Boris je usavršio svoja znanja i u pripremi pizza Scrocchiarella, Napoletana te bezglutesnke pizze.

Prenošenje znanja

- U planu Udruge je i kreiranje radionica kako bi se ta znanja prenijela i na ostale hrvatske pizza majstore no želja nam je i natjecati se na domaćoj i međunarodnoj sceni. Organizirat ćemo cjelodnevno natjecanja hrvatskih pizzaiola u svrhu promicanja struke te najboljih pojedinaca, a prvo takvo natjecanje bit će već sada, u ponedjeljak 12. veljače, u zagrebačkoj pizzeriji O’Hara, s početkom u 10 sati. To će natjecanje iznjedriti prvog najboljeg pizzaiola u Hrvatskoj - najavio je predsjednik Ostojić.

- Iako je prvotno natjecanje bilo zamišljeno da se održi u sklopu sajma Hotel&Gastroteh krajem veljače, u želji da se natjecateljima omoguće najbolji mogući uvjeti na vrhunskoj razini, natjecanje je prebačeno u pizzeriju O’Hara u nešto ranijem terminu. Svaki natjecatelj izrađuje dvije pizze i to pizzu prema vlastitom izboru, te obvezno pizzu margheritu. Pizze će se pripremati u krušnoj peći. Svaki natjecatelj ima 20 minuta za pripremu, izradu pizze, prezentaciju i pospremanje radne površine. Pobjedniku će pripasti titula prvog državnog prvaka u izradi pizze, a uz to osvaja i mogućnost predstavljanja Hrvatske na međunarodnim natjecanjima u izradi pizze kao kulinarski reprezentativac Hrvatske. Stručno povjerenstvo činit će priznate osobe sa iskustvom iz svijeta kuharstva i pizze, a to su Zlatko Sedlanić, Ivan Đukić, Marin Vanjak i Boris Ostojić.

- Očekujem da će se prijaviti velik broj natjecatelja, a također sam siguran da će kvaliteta biti iznimno visoka. Kvaliteta pizza majstora u Hrvatskoj i inače je jako dobra i svake godine definitivno svi napredujemo i podižemo kvalitetu, što se odražava i na sam konačan proizvod koji postaje sve bolji i bolji – zaključio je Ostojić.

Osječki natjecatelji

Uz predsjednika Osječanina, jedan od osnivača je i poznati hrvatski kulinarski umjetnik, predsjednik Udruge kuhara Osječko-baranjske županije Ivan Đukić.

- Konačno da je zaživjelo i prvo državno natjecanje pizzaiola i to pod pokroviteljstvom Hrvatskog kuharskog saveza. Natjecanje je to na kojem mogu pokazati svoju specijalnost i zbog toga sam posebno sretan. Opće je poznato da je pizza jedno od najprodavanijih jela u Hrvatskoj i zato mi kao Udruga podržavamo takvo događanje i izuzetna nam je čast da je inicijativa krenula upravo iz našeg grada. Na natjecanju će nastupiti dvojica natjecatelja iz Osijeka, Dejan Pušelj (Lipov hlad Osijek), i Daro Vedlin kao predstavnik Udruge kuhara OBŽ-a. Treba naglasiti da naši predstavnici već dugi niz godina rade kao pizzaiole i drago mi je da su pokazali zanimanje za ovo natjecanje – kaže Đukić.

Vladimir GRGURIĆ

Jedan od osnivača je i poznati kulinarski umjetnik, predsjednik Udruge kuhara OBŽ-a Ivan Đukić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana