Autoglas
FRANCUSKO-JAPANSKA GRUPA ZASJELA NA PRVO MJESTO

Renault-Nissan pretekao VW po prodaji vozila
Objavljeno 6. veljače, 2018.

Francusko-japanska grupa Renault-Nissan prodala je u 2017. najviše lakih vozila, nakon pripajanja Mitsubishi Motorsa, istisnuvši s čelne pozicije njemački Volkswagen. Nissan Motor prodao je lani rekordnih 5,82 milijuna automobila, a francuski proizvođač Renault SA 3,76 milijuna. Mitsubishi ih je prodao 1,03 milijuna, pa je tako ta grupa u 2017. ukupno prodala oko 10,61 milijun lakih vozila. Zajedno su ta tri proizvođača automobila premašila rekordnu Volkswagenovu razinu od 10,53 milijuna prodanih lakih vozila, istisnuvši ga s čelne pozicije u svijetu. Volkswagen uključuje i brendove Audi, Škoda, Seat i Porsche.

Toyota Motor bila je 2016. godine druga u svijetu s 10,2 milijuna prodanih vozila, a ta brojka ne uključuje teške kamione Hino Motorsa. Lani je, pak, prema nedavno objavljenim podacima, Toyota prodala 10,35 milijuna vozila, pa je skliznula na treće mjesto najvećih svjetskih proizvođača.

Mnogi proizvođači pokušavaju povećati prodaju kako bi imali koristi od ekonomije veličine i smanjili troškove u uvjetima golemih ulaganja potrebnih za razvoj automobilske tehnologije nove generacije, uključujući autonomne automobile, autobuse, električna vozila i nove usluge mobilnosti. To je fokus grupe Renault-Nissan i ključni motiv za Nissana, kada je u 2016. godine stekao kontrolni dio u manjem konkurentu Mitsubishi Motorsu.

Predsjednik Renault-Nissana Carlos Ghosn obećao je da će iskoristiti veliki broj prodanih automobila kako bi udvostručili uštede do 2022. godine na deset milijardi eura, na temelju povećanja godišnjeg obujma prodaje na 14 milijuna vozila. Renault, Nissan i još neki proizvođači automobila žele koristiti više standardiziranih dijelova vozila i konsolidirati proizvodne platforme sa svrhom smanjenja troškova istraživanja i proizvodnje i povećanja profitabilnosti.

I Toyota ima sličan pristup, a paralelno je udružila snage s Mazdom i Suzukijem kako bi kontrolirali troškove razvoja i marketinga električnih automobila i drugih novih tehnologija.H

Najčitanije iz rubrike