Autoglas
PREMIJERA: MERCEDES A-KLASA

Mercedesova novina ima multimediju za bogove
Objavljeno 6. veljače, 2018.
Što se tiče tehnologije, nova A-klasa zauzima prvo mjesto zahvaljujući MBUX-u – Mercedes-Benz User Experience sustavu

Kada bismo kratko opisali novu Mercedes-Benz A-klasu, mogli bismo reći kako je mladenačka i dinamična, ali i odrasla i udobna. Što se tiče tehnologije, nova A-klasa ne samo da zauzima prvo mjesto zahvaljujući MBUX-u – Mercedes-Benz User Experience sustavu, nego nudi i niz funkcija koje su prije bile rezervirane za luksuznu klasu. U određenim uvjetima vožnje prvi put je u mogućnosti voziti poluautonomno, a na zahtjev su dostupna Multibeam LED prednja svjetla. Svi modeli nove A-klase pokretani su novim i učinkovitim dizelskim i benzinskim motorima, te je iskoristivost ovog modela, iako je Mercedes-Benz zadržao sportski izgled, povećana. Nova A-klasa moći će se naručiti od ožujka, a u salonima će se naći u proljeće.

Vanjština nove A-klase odiše sportskim značajkama, dinamikom i emocijama. Progresivni je dizajn prednjeg kraja s niskim poklopcem motora, vodoravnim LED svjetlima s kromiranim elementima, te dnevnim pozicijskim svjetlima u obliku baklje. Vozilo je vizualno produženo dužim međuosovinskim razmakom i karakterističnom bočnom linijom. Poklopac motora više se spušta u odnosu na prethodni model, čime se naglašava dinamični prednji kraj. Veći lukovi kotača, za kotače dimenzija od 16 do 19 inča, ističu sportski karakter A-klase, te zbog njih niže leži na cesti. Vozilo straga ima širi izgled zahvaljujući više istaknutim bokovima kabine.

Unutrašnjost nove A-klase potpuno je redefinirana s njezinim modernim i avangardnim izgledom. Unutrašnja arhitektura posebno je oblikovana avangardnim dizajnom prednje ploče: po prvi put je uklonjen pokrov iznad instrumenata. Široki zaslon je u potpunosti samostojeći. Dodatna istaknuta značajka su ventilacijski otvori sa sportskim izgledom turbine.

U ponudi će biti tri izvedbe motora: A 200 (120 kW/163 KS, 250 Nm), A 250 (165 kW/224 KS, 350 Nm) i A 180 d (85 kW/116 KS, 260 Nm). Sve izvedbe nove A-klase pokretane su novim i učinkovitim motorima: početkom prodaje bit će dostupna dva nova 4-cilindrična benzinska motora.

Milan BUGARIĆ
IMA VEĆU ISKORISTIVOST

Unatoč svom sportskom izgledu nova A-klasa ima značajno veću iskoristivost. Više je prostora za ramena, laktove i glavu, te lakši pristup stražnjim sjedalima. To su jasne prednosti, kao i veći i više obiteljski i rekreacijski prihvatljiv prtljažnik. Kapacitet prtljažnika iza stražnjih sjedala je 370 litara – 29 litara više u odnosu na prethodni model. Zahvaljujući dvodijelnim stražnjim svjetlima, otvor prtljažnika je 20 cm širi nego prije, a pod prtljažnika je 11,5 cm duži.