Zdravlje
LJEKOVITO BILJE (PRIMULA VULGARIS)

Jagorčevina je pročišćivač dišnih organa
Objavljeno 5. veljače, 2018.

Još je Kneip cijenio jagorčevinu kao vrlo dobar lijek kod reumatskih tegoba i tegoba respiratornih organa. Kod nas postoje tri vrste jaglaca, različite od običnog jaglaca (Primula vulgaris), a to su Primula veris - jagorčika ili rani jaglac (cvjetovi su tamnožuti, a listovi s donje strane zeleni - pustenasti ), te podvrsta Primula columnae (cvjetovi su tamnožuti, a listovi s donje strane dlakavi), Primula elatior - visoki jaglac (cvjetovi bljedožuti, a listovi s donje strane uz žile dlakavi). Kod tih vrsta, za razliku od običnog jaglaca, cvjetovi su smješteni na produženoj stabljici, na kojoj su nagnuti na jednu stranu, koji tvore štitasti cvat. Listovi čine rozetu, mesnati, duguljasti te naborani i nazubljeni nepravilno. Plod je tobolac. Cvate od veljače do svibnja. Aromatična je i ugodna mirisa cvjetova, a okus cvjetova je slatkast. Korijen, kad se osuši, miriše po anisu.

Obični jaglac raste gotovo svagdje, P. columnae na brdsko-planinskom području, P. elatior na planinskim i pretplaninskim područjima, a P. veris na sunčanim obroncima, livadama, u šikarama itd.

Branje i prerada: Beremo mlade listove i cvjetove za pripremu raznih proljetnih salata, a za lijek i sušenje rabimo korijen, list i cvijet. Cvijet sušimo na toplom i prozračnom mjestu, i to brzo, a korijen i list možemo sušiti duže (korijen sušimo tako da ga nanižemo na konac i objesimo na toplom i prozračnom mjestu). Korijen i listove beremo prije cvatnje, kao i nakon nje. Važno je napomenuti da cvjetove beremo za sunčana vremena.

Prvi proljetni cvjetovi uistinu znaju razveseliti prirodnjake, pa tako i branje cvjetova jagorčevine, koji svojim divnim opojnim proljetnim mirisom pri sušenju ispune cijeli moj dom. Godinama berem cvjetove jagorčevine poradi spremanja čajne mješavine za jačanje slabog srca i tegobe s dišnim organima, a izvrstan su mi dodatak proljetnim salatama s cvjetovima jaglaca i ljubičice (listovi maslačka, divlji poriluk, šparoga itd.).

Mnogi su me pitali zašto toliko cijenim cvijet jagorčevine, na što im mogu kratko odgovoriti da priroda ne rađa uzalud plodove, samo je naš najveći problem što je ne razumijemo. Dakako, da im pobliže objasnim da je čovjeku potrebno unošenje prirodnih tvari na prijelazu iz zimskog u proljetno vrijeme, i to poglavito što ih jagorčevina izvrsno nadomješta te izvrsno pročišćava dišne organe i cijeli organizam. Proljeće je doista vrijeme za svakog čovjeka koji želi - nastoji, živjeti u simbiozi s prirodom. Osobe koje imaju čir na želucu ne bi smjele rabiti jagorčevinu.

Ivan LESINGER
Čaj

S 2 dl vruće vode prelijemo 1 jušnu žlicu usitnjenih cvjetova, poklopimo da odstoji pola sata i procijedimo.

l Pijemo 2-3 šalice čaja na dan, a u terapijske svrhe i do 5 šalica na dan.

Tinktura

250 g cvjetova, 1 l 60-postotnog alkohola. Alkoholom prelijemo cvjetove, začepimo te bocu stavimo na toplo mjesto. Držimo mjesec dana i procijedimo.

l Uzimamo 2-3 puta na dan 10 kapi s malo vode ili čaja.

Vino

Pola boce svježe ubranih cvjetova, 1 l vina. Cvjetove prelijemo vinom, začepimo vatom te držimo na toplom mjestu 10 dana i procijedimo.

l Pijemo 2-3 čašice na dan u terapijskom smislu, a 1 malu čašicu za održavanje zdravlja.

Sirup

Cvjetove slažemo redom debljine 1-2 prsta u proširenu staklenku te ih posipamo šećerom i tako sve redom do vrha staklenke. Staklenku stavimo na sunčano, toplo mjesto. Nakon što se cvjetovi razgrade i podignu na vrh staklenke, procijedimo sirup.

l UPUTA ZA UPORABU: uzimamo 1-3 jušne žlice na dan sirupa s čajem ili vodom.

Proljetni čaj za detoksikaciju

Proljetni čaj za detoksikaciju cijelog organizma uz jagorčevinu (cvijet i korijen) sadržava i mlade listove breze (beru se u isto vrijeme), mlade listove koprive, maslačka (list i korijen), trputca - bokvice itd.

l Među poznatim ljekovitim vinima je i vino od cvjetova jagorčevine, koje je poznato pučko sredstvo za jačanje slabog srca, koje izvrsno okrjepljuje