Tehno
LIFESTYLE

Zaboravite na gotovinu, zaboravite na kartice - recite dobar dan m-novčaniku
Objavljeno 2. veljače, 2018.

Koliko vam se puta dogodilo da ste krenuli u trgovinu po nabavku i na putu do tamo shvatili kako ste novčanik ostavili kod kuće? Nama bezbroj, a, sigurni smo, i mnogima od vas. Međutim, koliko vam se puta dogodilo da ste negdje zaboravili svoj pametni telefon? Sigurni smo da će se mnogi, kao i mi, nad tim pitanjem dobro zamisliti. Bez brige, ako se plašite da ste previše uz svoj telefon, odnosno da se gotovo nikada ne odvajate od njega, to je danas normalno. Sada, ako povežemo ta dva slučaja, zgodno je zaključiti kako bi puno praktičnije bilo imati novčanik u mobitelu.

Zagrebačka banka prva je banka u Hrvatskoj koja je digitalizirala karticu Mastercard. Tako je Zaba u aplikaciju m-zaba uvela novu uslugu, m-novčanik, preko koje korisnici mogu plaćati mobitelom na način sličan dosadašnjem plaćanju karticom. Mobilni telefon u trenutku plaćanja čak ne mora biti spojen na internet, niti korisnik treba pokretati aplikaciju m-zaba – može se nastaviti koristiti aplikacijom kojom se koristio čekajući u redu na blagajni, a mobitel treba samo na tren približiti POS uređaju. Ta inovativna usluga, koju je Zagrebačka banka razvila u suradnji s Asseco SEE Hrvatska, omogućava plaćanje mobitelom na svim POS uređajima koji prihvaćaju beskontaktne Mastercard i Maestro kartice, a trenutno je za korištenje u m-novčaniku moguće odabrati kreditnu karticu go!card Mastercard.

Uz m-novčanik naš pametni telefon definitivno postaje još dragocjeniji, jer od sada ćemo znati - gdje je naš telefon, tu je i naš novac. Za plaćanje mobitelom potrebno je imati Android pametni telefon s podrškom za NFC, a to je praktički gotovo većina današnjih pametnih telefona. Naravno, potrebno je imati instaliranu i m-zaba aplikaciju, a za korištenje m-novčanika nije potrebno ići u poslovnicu. Glede sigurnosti klijentima koji imaju m-zabu omogućena je i nova usluga upravljanja dnevnim limitima po karticama, pa nema bojazni od zloupotrebe, a za one koji vole planirati svoje troškove uskoro će biti dostupan i financijski planer. S obzirom na to da naše tržište definitivno dobro usvaja nove tehnološke trendove, možemo zaključiti kako će i m-novčanik biti izvrsno prihvaćen od korisnika. Kovanice, novčanice, klasične kartice definitivno su počeli gubiti bitku i konačno nam je omogućeno da bez tih utega počnemo plaćati kako i priliči u 21. stoljeću, uz m-novčanik.M.R.