Dome slatki dome
VETERINARSKI KUTAK

Opasni krpelji
Objavljeno 1. veljače, 2018.

Babezioza ili piroplazmoza pasa protozojska je bolest koju u Europi prouzročuje Babasia canis. B. canis parazitira u eritrocitima, u kojima poprima kruškolik ili ameboidni oblik. Prijenosnici su krpelji. Babezoza se u krpeljima razmnožava na dva načina, i to spolnom diobom i nespolnim umnožavanjem. Važno je znati da se krpelja, kad ga se ulovi na ljubimcu, ne premazuje raznim sredstvima, da se sam otpusti, nego ga treba jednostavno mehanički ukloniti, okrećući ga obrnuto od kazaljke na satu.

Kada ga premažete, primjerice, uljem, začepite mu pore, s pomoću kojih diše, i on najčešće instinktivno izbacuje slinu iz slinovnice, a time i uzročnika. To se može izbjeći ako se na vrijeme otkrije i mehanički ukloni. Ako dođe do zaraze preko krpelja, inkubacija traje od jednog do tri tjedna. U akutnoj fazi bolesti dolazi do groznice, vrlo visoke temperature, ljubimac ne jede, slabo pije, sluznice su mu žute - ikterus, a mokraća je boje piva. Mogu se pojaviti i živčani simptomi.

Kod kroničnog tijeka bolesti sluznice mogu biti bijele, anemične. Nakon preboljenja ostaje uglavnom nesterilni imunitet - premunicij koji štiti od reinvazije, ali nakon 12 mjeseci nestaje. Postoje efikasni lijekovi kojima se babezija uništi, no jako je važno što prije početi liječenje, a najvažnije je zaštititi ljubimca od prijenosnika, to jest krpelja. Mr. S. Polić, dr. vet. med.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike