Dome slatki dome
UREĐENJE PROSTORA

Kako u malom domu iskoristiti svaki kutak
Objavljeno 1. veljače, 2018.
U dizajnu interijera sve su popularniji principi minimalizma i kompaktnosti

Jedna je od posljedica sve veće selidbe ljudi u gradove i postupno smanjenje veličine dostupnog stambenog prostora, što donosi i izazove po pitanju uređenja doma. Iz toga su razloga u dizajnu interijera sve popularniji principi minimalizma i kompaktnosti koje odlikuje jednostavnost i funkcionalnost.

Taj je pristup našao svoju primjenu i u tehnologiji. Kako bi pomogla obiteljima, parovima i stanarima koji iznajmljuju stanove, kompanija Sony udružila se s dizajnericom interijera i enterijera Cate St. Hill, radi kreiranja smjernica za uređenje manjih stambenih prostora.

Potpuno iskoristite prostor na raspolaganju. Pomaknite namještaj do zidova i postavite police ili skladišne jedinice na zidove umjesto na pod kako biste što bolje iskoristili ograničen podni prostor. Također, za uredniji izgled poslužit će vam i sofe s ladicama koje se izvlače.

Koristite svjetlije nijanse za zidove kako biste postigli efekt većeg prostora, kao i iste tonove za zavjese i plafone koje će privući pogled prema gore. Istom efektu doprinijet će i svjetlija nijansa podova, na primjer od svijetlog drveta ili u bijeloj boji.

Izaberite uređaje koji će se uklopiti u izgled i atmosferu stana, bez dominacije prostorom.

Ukrasite sobe pažljivo izabranim komadima većih dimenzija, poput velikih slika ili tzv. coffee table knjiga, prije nego s više manjih predmeta koji će učiniti prostor pretrpanim. Također, odlučite se za veće tepihe čiji će rubovi biti postavljeni ispod namještaja umjesto za one manjeg radijusa.

Koristite ogledala kako biste postigli iluziju većeg prostora i reflektirali svjetlo unutar prostorije.

Birajte namještaj s tankim nogama kako bi bilo moguće vidjeti pod ispod namještaja, čime se ostvaruje dojam širine prostorije.

Postavite televizor i ostale uređaje na zid ili u ugrađene police, kako glomazni komadi ne bi zauzeli previše podnog prostora.

Svedite korištenje roleta ili zavjesa na minimum, kako bi što više prirodnog svjetla obasjalo sobe. Možete ih i u potpunosti izbjeći ukoliko unutrašnjost stana nije pretjerano vidljiva izvana i ako vam je zaštićena privatnost. U slučaju da su vam ipak neophodne rolete ili zavjese, opredijelite se za diskretne bijele žaluzine koje se mogu podizati tijekom dana.

Izaberite namještaj s dvostrukom funkcijom koji možete odložiti kada ga ne koristite – na primjer, komode sa stolom na izvlačenje ili set-stolove koji se mogu izvući i koristiti prema potrebi. J.Kn.

Koristite ogledala kako biste postigli iluziju većeg prostora i reflektirali svjetlo unutar prostorije

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike