Dome slatki dome
TEHNIČKI UREĐAJI U INTERIJERU

Spoj namještaja i opreme u domu
Objavljeno 1. veljače, 2018.
Suvremeno stanovanje podrazumjeva integriranje različitih uređaja, koji uveseljavaju svakodnevicu

Tehnički uređaji sastavni su dio svakog kućanstva, pa tako bitno sudjeluju u kreiranju ugođaja interijera. Osim u kuhinji, koju možemo definirati kao funkcionalno-tehnološku cjelinu, jer bez uređaja ne zadovoljava svoju osnovnu namjenu, tehnički uređaji imaju značajnu ulogu u dnevnom boravku, spavaćim i dječjim sobama, kupaonicama... Život bez tehničkih uređaja je nezamisliv. Suvremeno stanovanje podrazumijeva integriranje različitih uređaja, koji olakšavaju ili uveseljavaju svakodnevicu. Iako se broj neophodnih uređaja konstantno povećava, olakotnu okolnost predstavlja njihov dizajn, koji osigurava uređaje malih dimenzija, atraktivnih oblika te raznovrsnost materijala u smislu završne obrade. Sve ovo čini uređaje atraktivnim i jednostavnim za smještaj u interijer, koji ima svoje zahtjeve – funkcionalne i estetske.

Retrodizajn ili kontrast

Iako se moderni uređaji i klasični stilovi uređenja sukobljavaju na određeni način, njihovo sjedinjenje u interijeru može biti vrlo uspješno. To se prvenstveno odnosi na estetske kriterije, koji su pri odabiru klasičnih stilova uređenja postavljeni vrlo visoko na listi prioriteta. Postoje dva načina njihova povezivanja – odabirom retrodizajna pojedinih uređaja, koji su dostupni na tržištu, ili stvaranjem kontrasta klasičnog namještaja i moderne tehnike, koja svojom dimenzijom, zvučnim i vizualnim efektima postaje jednako moćna kao i kvalitetno izrađen klasični namještaj.

Ako odaberete moderne minimalističke načine uređenja doma, nećete imati probleme s uklapanjem tehničkih uređaja u interijer. Dizajn uređaja je u cijelosti prilagođen prostorima u kojima dominiraju ravne geometrijske linije i čistoća. Audio i videouređaji te zvučnici predstavljaju standardnu opremu stambenih prostora, pa ih treba tretirati kao komade namještaja, koji će biti istaknuti u prostoru, a dizajnom i bojom uklapati se s ostalim elementima.

Isticanje tehničkih uređaja zahtijeva određenu pravilnost pri postavljanju i s tehničko-funkcionalne i s estetske strane. Postavljanje zvučnika uvelike ovisi o površini i obliku prostorije, pa se pri postavljanju posavjetujte ili izravno angažirajte stručne osobe, koje će zadovoljiti sve kriterije i osigurati kvalitetno ozvučenje prostora. Pri tome vodite računa da konačan vizualan dojam zadovolji estetske zahtjeve i osigura položaj zvučnika, koji će imati vizualno dobre, a ne slučajne (kaotične) pozicije u prostoru.

Ako nemate posebnih akustičkih zahtjeva i kupujete uređaje sa „standardnom“ opremom, zvučnike postavite slobodno u prostor. Kao samostojeći elementi, mogu se prema potrebi pomicati i djelovati dekorativno u prostoru. Oblici su im različiti, od jednostavnih do vrlo skulpturalnih. Odabirom zvučnika s ravnim geometrijskijskim linijama nećete pogriješiti. Uspješno se uklapaju u sve stilove uređenja, od modernih do rustikalno-ambijentalnih.

Gotovo neprimjetni

Određene vrste zvučnika i tehničkih uređaja vrlo jednostavno uklopit ćete s namještajem, jer sami izgledaju poput elemenata namještaja. Ako se odlučite za sobni regal s minimalističkim kubusima i policama, s lakoćom ćete pronaći tehničke uređaje i zvučnike koji će se svojim dizajnom potpuno uklopiti u ovu koncepciju i biti gotovo neprimjetni u ukupnoj kompoziciji sobnog regala. Odlični efekti postižu se crno-bijelim kombinacijama, kojima se prema želji tehnika ističe ili negira.

Postavljanje zvučnika na zid oko TV uređaja traži određenu pravilnost kako bi konačan dojam bio skladan. Postavite ih u ravninu s lijeve i desne strane TV uređaja ili na različite visine, ako u prostoru postoje dodatni elementi. U svakom slučaju, vizura TV uređaja i pratećih zvučnika mora biti skladna i cjelovita. Uvođenjem reda u ovoj tehničkoj zoni oslobađate prostor za egzibicije i nepravilnosti u drugim zonama.

Interijer je spoj namještaja i opreme. Dopustite uređajima da ispune svoju osnovnu namjenu, ali i da postanu dekoracija prostora.

Monika GALOVIĆ ROLICH, mag. ing. arh.

Audio i videouređaji predstavljaju standardnu opremu stambenih prostora, pa ih treba tretirati kao komade namještaja

Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike