Dome slatki dome
SVJETSKO ORNITOLOŠKO PRVENSTVO CESENA 2018.

Mateo osvojio zlatnu medalju
Objavljeno 1. veljače, 2018.
Prvenstvo će se pamtiti po rekordnom broju prijavljenih ptica, a bilo ih je 32.061 od 4002 izlagača iz 28 zemalja

U talijanskom gradu Ceseni održano je 66. svjetsko ornitološko prvenstvo. Pamtit će se po rekordnom broju prijavljenih ptica, a bilo ih je 32.061 od 4002 izlagača iz 28 zemalja. ašu zemlju predstavljalo je 27 izlagača sa 172 ptice, od kojih je 9 izlagača sa 49 ptica osvojilo nagrade. Iz osječke udruge sudjelovala su 3 izlagača i to Zlatko Đurić , Mateo Dokletal i prošlogodišnji osvajač medalja iz Španjolske Igor Gal.

Ovogodišnju zlatnu medalju u Osijek donio je jedan od najmlađih članova osječke udruge Mateo Dokletal, koji je osvojio prvo mjesto kolekcijom Agapornis rozenkolisa u violet boji s 362 boda.

Treće zlato

To je treća osvojena zlatna medalja sa svjetskih prvenstava za uzgajivačnicu ptica obitelji Dokletal.

Zlatko Đurić i Igor Gal ove godine nisu došli do nagrada, ali su im ptice bile jako dobro ocijenjene. Tako je križanac egzota x egzota gosp. Đurića ocijenjena sa 92 boda, a Galova Pyrrhura molinae 90 bodova te ih je po jedan bod dijelio od medalje.

Inače, Mateo ima 15 godina i kao što smo već spomenuli jedan je od najmlađih članova osječke udruge, a član osječke udruge je od 2014. godine. Kao i većina djece, tako i Mateo uz školske obveze i treninge pokušava naći malo slobodnog vremena kako bi se posvetio pticama, a oko toga mu pomažu otac Dražen i djed Ivan. Unatoč obvezama, Mateo je našao vremena kako bi pomogao u friziranju ptica koje su išle na natjecanje kako bi zadovoljile kriterije sudaca.

Kako ne bi bilo konkurencije među članovima obitelji na natjecanjima, dogovorili su se da će se natjecati u različitim natjecateljskim skupinama i na taj način osvajati što je moguće više bodova na izložbama za osječku udrugu. Mateo je odabrao plavu seriju ptica iz porodice agapornisa (rozenkolisi, fišeri i personate), a kod papigica tigrica još se dogovaraju. Velika mu je želja da može izlagati velike papige poput kakadua, žakoa i ara. Najstariji član obitelji Ivan uspio je ljubav prema pticama prenijeti na sina Dražena, koji sada to pokušava prenijeti na Matea. Hoće li mu to uspjeti, pokazat će vrijeme.

Prijevoz ptica do Cesene u Italiji udaljenoj od Osijek 880 km prema uzoru na prijašnje godine Hrvatski ornitološki savez organizirao je u suradnji sa Slovenskim ornitološkim savezom. Skupljanje ptica iz Hrvatske bilo je u Rijeci, odakle su ptice u 8 sati krenule u Novu Goricu u Sloveniji, gdje su ih preuzeli slovenski konvojeri nakon čega su zajedno sa slovenskim pticama krenule na put u Cesenu.

Sve ptice na natjecanje su došle u odličnom stanju, za što su zaslužni odlični transporteri u kojima su putovale, u kojima imaju mogućnost cijelo vrijeme jesti i piti, te naravno slovenski konvojeri koji su se brinuli o pticama na putu.

Nagrade za Hrvatsku

Osim Matea, nagrade je za Hrvatsku osvojilo još osam izlagača: Alfred Krstulović iz Splita dva 1. mjesta, jedno 2. mjesto i tri 3. mjesta; Vicko Antičević iz Dubrovnika jedno 1. mjesto; Jasmin Brković iz Dubrovnika po jedno 1. i 3. mjesto; Davor Skejić iz Zagreba dva 3. mjesta; Enver Alidžanović iz Zadra dva 3. mjesta; Srđan Periš iz Splita po jedno 1. i 3. mjesto; Aleksandar Arsić iz Kleka jedno 3. mjesto; Željko Krnčević iz Šibenika po jedno 1. i 3. mjesto.

Najuspješnija zemlja na prvenstvu bila je zemlja domaćin Italija, koja je imala izloženih 19.286 ptica, a osvojila je 890 zlatnih medalja, 773 srebrne medalje i 659 brončanih medalja. Nakon Italije slijede Španjolska s 3079 izloženih ptica i osvojenih 200 zlatnih medalja, 137 srebrnih medalja i 120 brončanih medalja i treća Belgija s 2046 izloženih ptica koje su osvojile 136 zlatnih medalja, 124 srebrne medalje i 100 brončanih medalja. Hrvatska je u ukupnom poretku zauzela 15 mjesto. J.Kn.

27

izlagača sa

172

ptice predstavljalo je Hrvatsku

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike