Sport
HRVATSKI RUKOMETAŠI NA KRAJU PETI

Pobjeda koja nije utjeha
Objavljeno 26. siječnja, 2018.
Lino Červar skrenuo pozornost na suđenje i pozvao EHF i IHF da ubuduće prilagode pravila kako bi svima bila jasna

Dežurni šaljivci reći će kako je pobijediti Češku u rukometu slično kao pobijediti Englesku u nogometu. Naime, ako hazenu nazovemo prethodnicom rukometa, onda je Češka doista pradomovina rukometa!

Doista moramo odati priznanje hrvatskim rukometašima što su u utakmici bez ikakvog značenja, kada su moral i motiv nakon poraza od Francuske i neigranja u polufinalu bili jednaki nuli, kada je potpuno splasnula navijačka euforija, što su smogli snage i odigrali sasvim pristojnu utakmicu i svladali suparnika koji je na ovom europskom prvenstvu pobijedio, primjerice, Dansku i prometnuo se u najugodnije iznenađenje turnira.

Nakon šoka ipak pobjeda

Lino Červar za ovu je utakmicu odlučio iskoristiti i posljednje dvije zamjene. U momčad je uvrstio Halila Jaganjca, kojem je to bio službeni debi na velikom natjecanju, te rođenog Našičanina Tina Kontreca. Oni su svoje prve minute dobili pretkraj prvog poluvremena, kada je Hrvatska stekla znatnu prednost. Na tribinama, među malobrojnim gledateljima, svoje suigrače pratili su Igor Vori i Jakov Gojun, koje je Červar oslobodio obveza. S njima u društvu bio je i Domagoj Duvnjak. Eh, da mu se nije dogodilo ono u prvom susretu, sa Srbijom, vjerojatno bismo Hrvatsku jučer gledali u nekom “ekskluzivnijem“, večernjem terminu. Protiv Češke u igru uopće nije ulazio Luka Cindrić. I bez njega u prvom poluvremenu naši su rukometaši dokazali kako je razlika u kvaliteti ipak na strani Hrvatske. Na odmor se otišlo s prednošću od šest pogodaka i zapravo u prvih 30 minuta trasirao se put do pobjede.

- Igrali smo bez dva naša najbolja rukometaša, Duvnjaka i Cindrića. Vodili smo cijelo vrijeme i naša je pobjeda zaslužena. U nastavku je popustila koncentracija, nismo znali odigrati na rezultat. Zato je utakmica ušla u dramatične i dinamične vode, a naši mladi igrači pokazali su slabosti u svom tehničko-taktičkom pogledu. I ova utakmica je pokazala zbog čega moraju sve naučiti u svojim klubovima i tek onda se zaputiti u inozemstvo - pričao je Lino Červar.

Doista, malo je nedostajalo da Hrvatska mora igrati dodatno vrijeme, što bi nakon svega ipak bilo previše, Česi su sustizali prednost, dvije minute do kraja imali su samo minus jedan. Horvat je potom zabio iz sedmerca, nakon time-outa Česi su preko Kotrča zabili 50 sekundi prije kraja. Pod prijetnjom pasivnog napada, Stepančić je napravio probijanje, a u češkom napadu za izjednačenje Kašparek je odapeo visoko preko vratnice. Kod Čeha najefikasniji je bio Ondrej Zdrahala, koji je postigao 13 pogodaka. Bio je ovo susret za njegovu osobnu statistiku. Naime, Zdrahala lovi titulu najboljeg strijelca Europskog prvenstva.

Promjena pravila

Nakon susreta malo se govorilo o ovoj beznačajnoj utakmici, koja našim rukometašima ne može biti ni utjeha. Svima ostaje žal što nisu sinoć igrali u polufinalu. Zato je Lino Červar iskoristio prigodu i progovorio o “najvećem problemu svjetskog rukometa“.

- Bili smo organizatori natjecanja, igrali smo u našoj domovini, ali nitko nam ne može reći kako smo imali sudačku pomoć u bilo kojoj utakmici. Volio bih da se takvih istih kriterija drže i kod ostalih zemalja domaćina. Ovo može biti primjer, premda naš sport previše ovisi o subjektivnoj procjeni dva čovjeka. Ne mogu suci odlučivati o pobjedama. Zato apeliram na EHF i IHF neka konzultiraju i trenere i uvedu pravila koja će svima biti jasna i stvoriti uvjete da ovaj sport postane još bolji - poručio je Lino prije svega misleći na to da se, kao u košarci, ograniči trajanje napada, a ne da to bude samostalna odluka sudaca.

IZ ZAGREBA: Krešimir LACKOVIĆ
HRVATSKA                 28  (16)
ČEŠKA                         27  (10)

ZAGREB – Arena Zagreb. Gledatelja: 3500. Suci: Oscar Lopez i Angel Ramirez (Španjolska)

HRVATSKA: Stevanović (13+0), Alilović, Mihić, Marić 1, Stepančić 4, Kopljar, Horvat 10(4), Karačić 5, Kontrec, Mandalinić 2, Štrlek 4, Čupić, Musa 1, Mamić 1, Cindrić i Jaganjac

ČEŠKA: Mrkva (7+1), Galia, Hrstka, Bečvar 1, Landa, Horak 2, Kotrc 3, Kašparek 6, Stehlik, Slachta 2, Petrovsky, Zdrahala 13(5), Čip, Svitak, Mubenzem i Zeman

SEDMERCI: Hrvatska 5(4), Češka 5(5); ISKLJUČENJA: Hrvatska 4(Stepančić 2, Kopljar 2); Češka 4 minute (Horak 2, Zeman 2)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike