Tehno
HRVATSKI SUSTAV EVISITOR

3. najbolja turistička inovacija u svijetu
Objavljeno 26. siječnja, 2018.

Hrvatski nacionalni turistički informacijski sustav eVisitor osvojio je treće mjesto i nagradu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) za inovativnost u istraživanju i tehnologiji.

Riječ je o svečanoj dodjeli nagrada koja je održana sinoć u Madridu u sklopu sajma FITUR, najvećeg turističkog sajma u Španjolskoj. Nagradu je primio direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić koji je naglasio da je sustav eVisitor među svim finalistima jedini nominirani hrvatski projekt.

“U Hrvatskoj smo s velikim veseljem dočekali vijest o kandidaturi Sustava eVisitor za nagradu UNWTO-a, a ova osvojena nagrada i treće mjesto čine nas osobito ponosnima. Sustav eVisitor vrlo je važan projekt za cjelokupni hrvatski turizam te nam je stoga izuzetno drago što je njegova kvaliteta prepoznata i u svijetu. Osim što se njime znatno smanjuje administrativni posao u procesu prijave i odjave turista, sustav služi kao izvrstan alat za daljnji razvoj turističkih ponuda te marketinških i promotivnih aktivnosti svih korisnika, od iznajmljivača u obiteljskom smještaju pa do turističkih tvrtki i institucija. Ovo priznanje daje nam dodatnu motivaciju za daljnju nadogradnju sustava, ali i stvaranje novih inovativnih projekata kako bi hrvatski turistički sustav bio još uspješniji”, poručio je direktor Staničić, dodavši kako su finalisti odabrani između 128 prijavljenih inovativnih projekata iz 55 zemalja svijeta, što dodatno ukazuje na ovaj veliki uspjeh projekta Hrvatske turističke zajednice koji je u potpunosti razvijen u Hrvatskoj od strane hrvatskih stručnjaka. Podsjećamo kako su se nagrade dodjeljivale u četiri potkategorije, pa su tako u potkategoriji inovativnost u istraživanju i tehnologiji, osim eVisitora iz Hrvatske, bila nominirana još dva projekta. Tako je pobjednikom ove potkategorije proglašen SEGITTUR iz Španjolske za projekt Smart Tourism System (SIT), dok je drugo mjesto pripalo organizaciji EarthCheck iz Australije za projekt Building Planning and Design Standard (BPDS). Osim u navedenoj potkategoriji, UNWTO je nagrade dodijelio i u potkategoriji inovacije u javnoj politici i upravljanju, inovacije u poduzećima te inovacije u nevladinim organizacijama, a svake godine dodjeljuju se i nagrade Ulysses, te priznanja za etiku.M.R.