Tehno
SAVJETUJEMO

Kako odabrati idelan monitor?
Objavljeno 26. siječnja, 2018.
Pri odabiru monitora vodite se potrebama i odaberite onaj monitor čije ćete mogućnosti moći potpuno i iskoristiti

Poslovni korisnici, posebice oni u IT sektoru, svakodnevno provode puno sati ispred monitora kako bi znali koji je panel idealan odabir za njihov rad, MMD, brend licencirani partner Philips monitorsa donosi pregled najvažnijih značajki panela koje bi svaki korisnik trebao znati pri odabiru idealnog monitora.

Različite vrste panela pomalo su stereotipizirane tijekom godina. IPS kao i VA paneli na tržištu su gotovo 20 godina, a izvorne verzije tih panela imale su lošu reputaciju zbog nekih određenih stvari. U usporedbi s LCD TN panelima IPS je nekada smatran da ima sporo vrijeme odziva, pogoduje stvaranju zamućenja pokreta i učinku dvostruke slike, ali to danas više nije slučaj.

Panel koji, pitanje je sad

Objasnio je to i Kevin Yang, tehnički voditelj proizvodnje u Europi za MMD: “Suvremeni IPS paneli iznimno su poboljšani, imaju razumno vrijeme odziva te su višenamjenski. Rekli bismo isto za VA panele, koji su uvijek bili poznati po tome što imaju bolji omjer kontrasta nego IPS i TN, ali njihov izvorni problem bio je točnost boja, koja je bila slabija od IPS-a, i slabo vrijeme odziva. Međutim, današnji monitori više nemaju ove probleme; imamo VA ploče s brzim vremenom odziva i Quantum Dot tehnologijom koja omogućuje bolju kvalitetu boje od IPS-a.”

Točnost boja vrlo je važna grafičkim dizajnerima, zbog čega se IPS paneli preporučuju za ovu skupinu korisnika. To je također slučaj i kod montažera videomaterijala kojima je osim toga potrebna i odlična rezolucija jer monitori s većom rezolucijom olakšavaju uređivanje videomaterijala. Na primjer, umjesto da imaju dva monitora jedan pokraj drugog, jedan za videozapis i jedan za kontrole, trebali bi uzeti minimalno 34 inča 21:9 monitor koji omogućuje oba na jednom zaslonu, što je korisno.

Monitor po namjeni

Kako bi se poboljšala produktivnost zaposlenika na radnom mjestu pri odabiru monitora, bitno je znati za što zaposlenici koriste monitor, no općenito govoreći, idealno je odabrati panel s pozadinskim osvjetljenjem bez treperenja ili funkcijom niske plave svjetlosti, odnosno s Flicker-Free i Low Blue Light funkcijama. Time se izbjegavaju glavobolje nakon dugih sati provedenih ispred ekrana i smanjuju kratkovalne plave svjetlosne zrake koje su potencijalno štetne za oči. Ako korisnik ima mogućnost postavljanja više zaslona, monitori s ultratankim okvirom najbolji su izbor jer omogućuju bolju integraciju zaslona. Za opću upotrebu u kući običan monitor s full HD-om za pregledavanje weba i više je nego dovoljan, ali gejmeri će htjeti monitor velikog zaslona za najbolji pregled.

“Šezdeset herca trenutno je najbolji izbor za gejmere jer samo predani hardcore gejmeri imali bi neke koristi od 144 Hz panela. Zapravo, iduće godine pokrenut ćemo super visoke rezolucijske monitore, čak 8K, s najboljom kvalitetom boja, HDR tehnologijom, a opet oni su još uvijek na 60 Hz jer nema potrebe ići iznad toga. Trenutačno nema filmova ili multimedijskih sadržaja koji mogu imati koristi od brže brzine osvježavanja od 60 Hz, to je stvarno samo za hardcore gaming”, za kraj je rekao Kevin Yang.

Dakle, da sumiramo, pri odabiru monitora povodite se ponajprije potrebama i odaberite onaj monitor čije ćete mogućnosti moći potpuno i iskoristiti. Samo takva kupnja može se smatrati razumnom i uspješnom.

Marin REŽIĆ