Kultura
MANIFESTACIJA SE ODRŽAVA POD GESLOM – UVIJEK BOLJA!

Svrha Noći muzeja nije u rušenju rekorda, nego u pomoći afirmaciji športa u društvu
Objavljeno 26. siječnja, 2018.

Vezani članci

NOĆ MUZEJA U GRADSKOM MUZEJU POŽEGA

Ekshibicionistički nastupi požeških športaša

NOĆ MUZEJA U MUZEJU ĐAKOVŠTINE I U MUZEJSKOM DVORIŠTU

Naučite rukovati lukom i strijelom

UVOD U NOĆ MUZEJA - VIII. DANI GRAFIKE U MLU

Ekskluzivan uvid u rad zatvorene japanske umjetničke skupine

Tema ovogodišnje Noći muzeja je Muzeji i sport, a manifestacija se održava pod geslom Noć muzeja 2018. – Uvijek bolja! Najavnu konferenciju za novinare vodila je Ana Hoić, a među okupljenima je bio i predsjednik HAZU-a, akademik Zvonko Kusić.

Ravnateljica Muzeja Mimara (u kojem se održala pressica) Lada Ratković-Bukovčan naglasila je kako je tema športa idealna podloga za realizaciju različitih kulturnih projekata, posebice popratnih sadržaja ovogodišnje Noći muzeja, čiji je glavni cilj razvijanje što jasnije percepcije športa.

Organizatorice i voditeljice manifestacije Noći muzeja su Dubravka Osrečki Jakelić i Vesna Jurić Bulatović. Osrečki Jakelić stavila je naglasak na 13 godina druženja Noći muzeja i publike, uz napomenu da je Noć muzeja postala konstanta, jer godinama u manifestaciji sudjeluje više od 100 gradova i općina i više od 200 sudionika koji odavno nisu samo muzeji, nego se pridružuju i vrtići, škole, obrazovne ustanove, akademije i sl. Noć muzeja na pijedestal stavlja muzejske vrijednosti. Kroz ovogodišnju temu željelo se podržati šport kao aktivnost koja još uvijek nije dobila svoj stalni postav, iako su mu neki muzeji posvećeni. Do sada je šport bio na marginama muzejskih tema, te je želja organizatora da se to promijeni.

Vesna Jurić Bulatović naglasila je široki društveni aspekt športa, dio kulture življenja. Ovogodišnja tema apostrofira športsku baštinu, zbirke i stalne postave vezane uz šport. Posebnu je zahvalu uputila športašima koji sudjeluju u brojnim programima ovogodišnje manifestacije.

Predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec naglasila je kako je Noć muzeja nezaobilazan kulturni i turistički događaj, te kao takva ima izuzetan potencijal. Najjača je manifestacija koju HMD organizira već 13. godinu zaredom. Napomenula je kako svrha Noći muzeja nije u rušenju rekorda, nego da je cilj pomoći u afirmaciji sporta u društvu.

Poseban partner ovogodišnje Noći muzeja je Hrvatski športski muzej koji se s oduševljenjem pridružio manifestaciji. Ravnateljica Danira Bilić čestitala je organizatorima na odabiru teme koja osvještava javnost o širem kontekstu športa u društvu. Naglasila je kako je šport velika pokretačka snaga koja okuplja mnoštva i briše razlike među ljudima. Ovaj muzej priprema izložbu “Hrvatski sokol”, posvećenu 140. godišnjici izdavanja prvog športskog časopisa Sokol, i 135 godina od gradnje dvorane Hrvatskog sokola koja je do danas sačuvala svoju originalnu funkciju.

Akademik Zvonko Kusić naglasio je kako je Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti iznimna čast i zadovoljstvo sudjelovati u Noći muzeja koja je bez presedana u hrvatskoj modernoj kulturi, pravi pothvat koji mobilizira inače samozatajnu struku.

Noć muzeja uspješno kombinira sinergiju športa i kulture u svrhu izgradnje i naglašavanja identiteta - naglasila je zagrebačka dogranonačelnica Olivera Jurković Majić, a Vesna Jurić Bulatović zaključila je da je glavni benefit Noći muzeja generiranje nove muzejske publike. N.Vekić

GRADSKI MUZEJ VINKOVCI

Program Gradskog muzeja Vinkovci počinje u 18 sati otvorenjem izložbe “Građevni red 1873.-1945.” u Arhivskom sabirnom centru, te u isto vrijeme u Muzeju izložbom o 45 godina zaštićene arheološke zone u Vinkovcima, 75 godina života Ivane Iskre-Janošić. U prizemlju će biti otvorena izložba učenika Tehničke škole Ruđera Boškovića “Muzeju na dar”, dok je u Stalnom etnološkom postavu prigodni program od 18 do 19 sati ove škole. U istom se prostoru održava i projekcija popularno-znanstvenog dokumentarnog filma “Zapisano u kostima” i prezentacija rekonstrukcije drvene vjedrice s avarodobnog groblja u Nuštru. U 20 će sati bit će otvorena izložba u suradnji s Hrvatskim filatelističkim društvom Vinkovci - “Sport u filateliji”, a pola sata kasnije nastupa KUD “Slavko Janković” iz Šiškovaca. U Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” u 18 sati otvara se izložba NK Spačva “Nekad bilo sad se spominjalo”, o povijesti športa u Vinkovcima, a u 19 sati izložba Josipa Mijića “Genes - Uloga tematskog i materijalnog u vizualizaciji transcendentnog u sakralnom slikarstvu”. M.Kokaj

Poseban partner ovogodišnje Noći muzeja je Hrvatski športski muzej koji se s oduševljenjem pridružio manifestaciji.

FOTOGRAFIJE SILVIJE BUTKOVIĆ

ĐAKOVO - Spomen-muzej biskupa J. J. Strossmayera u sprema program koji će trajati od 18 sati do ponoći. U suradnji s Državnom ergelom Đakovo i Lipik i Planinarskim društvom Đakovo, predviđen je zanimljiv program koji počinje u 19 sati otvorenjem izložbe fotografija Silvije Butković i fotografija iz Povijesnog arhiva Državne ergele na temu “Đakovačka ergela – tradicija konjičkog sporta”. U 20 sati je videoprezentacija đakovačkog športa kroz povijest, Zlatka Mesića, a u 21 sat rada Planinarskog društva Đakovo, pod nazivom “Tamo gore, osjećam se bolje”. U glazbenom dijelu astupit će ŽVS Đakovčanke. Muzej posjetiteljima nudi i razgledavanje stalnog postava posvećenog biskupu Strossmayeru. M.M.

Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike