Sport
IZGUBLJENA KLJUČNA BITKA

Ništa od polufinala Francuzi
nas “ubili” u prvih 30 minuta
Objavljeno 24. siječnja, 2018.
Premda je Francuzima bilo jasno kako su već osigurali polufinale, prema Hrvatskoj nisu imali milosti. Tako se uostalom i ponašaju veliki prvaci

Još jedna borba za medalje na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj, kao i 2000. godine, proteći će bez reprezentacije domaćina, bez “kauboja”. Nakon sedam uzastopnih polufinala na eurosmotrama, naši rukometaši plasman među četiri najbolje momčadi Starog kontinenta nisu ostvarili na domaćem terenu. Presudili su nam, a tko drugi, nego oni koji nam godinama već dijele rukometne lekcije i koji nam mogu biti uzor u svakom pogledu - Francuzi.

Svjetski prvaci nastavili su pobjednički niz u Hrvatskoj. Do pobjede, šeste po redu u Hrvatskoj, Francuzi ovaj put nad domaćinom stigli su zahvaljujući prednosti koju su stekli u prvom poluvremenu kada su kaznili lošu taktičku zamisao hrvatskog stručnog stožera. Premda je Francuzima bilo jasno kako su već uoči sinoćnje utakmice osigurali polufinale, prema Hrvatskoj nisu imali milosti. Tako se uostalom i ponašaju veliki prvaci.

Užasnih 30 minuta

Krenula je Hrvatska sa 6-0 obranom u sredini s Musom i Mamićem, koji su trebali prije svega zaustaviti vanjsku liniju Mem-Mahe-Karabatić i sve dotoke na crtu prema Sorhaindou. I bio je to klasičan „šah“ u kojemu je Hrvatska imala minimalnu prednost, međutim prvo je Mem pod prijetnjom pasivnim napadom donio Francuskoj prvo vodstvo (4:3), a potom su presjekli loptu Stepančiću što je u kontri realizirao Dipanda. U igru u napadu ušao je Marić, zabio s crte, a potom je strijelac bio i Mamić za izjednačenje. Hrvatska je imala dva igrača više. Nakon isključenja Nikole Karabatića, Dipanda je prerano utrčao u igru. Iskoristili smo to samo odlaskom na minimalno vodstvo. Francusku 5-1 obranu Lino Červar pokušao je probiti sa „sedmim igračem“. Činili su to hrvatski rukometaši katastrofalno loše. Poklanjali smo Francuzima lopte i lake pogotke. Prvu značajniju prednost svjetskim prvacima donio je s dva uzastopna pogotka Remili (14:10). Na hrvatska vrata stao je Alilović, a obrana je sa 6-0 zamijenjena u 5-1 s Vorijem na prednjem. No, nikakvog „impulsa“ nije bilo. I dalje se igralo sa „sedmim igračem“ pa je Guigou još jednom pogodio na prazna vrata za prvi odlazak Francuza na šest pogodaka prednosti s čime se i otišlo na odmor.

Kasno buđenje

Alilović je na početku prvog poluvremena obranio sedmerac Guigou. U prvih deset minuta Hrvatska je tek bila u prigodi doći na četiri pogotka zaostatka. Nisu uspjeli, Francuska je uspješno držala prednost. Kako su minute odmicale, tako je naravno i nervoza činila svoje. Žuti karton tako je dobio i inače vrlo staloženi Červarov prvi asistent Hrvoje Horvat. U 42. minuti konačno smo smanjili na „minus četiri“. Kopljar je ukrao loptu, a Štrlek je realizirao kontranapad. Nekoliko lopti obranio je i Alilović, ali i Dumoulin koji je u nastavku zamijenio Gerarda. U napad je ušao i Mandalinić, proparao je lijeve rašlje za novih „minus četiri“ u 48. minuti, a potom je Štrlek istrčao kontru za povratak u igru (22:25). A potpuno smo bili u igri osam i pol minuta prije kraja. Uspjeli smo se obraniti, Mamić je krenuo u kontru, Francuzi su ga nepropisno zaustavili, a Čupić sigurno realizirao sedmerac za samo „minus dva“ (24:26). Didier Dinart pozvao je time-out, nakon kojeg smo se ponovno uspjeli obraniti. Francuski šut završio je u bloku, tribine proključale, a Cindrić zabio za samo korak do remija, koji nas vodi u polufinale. Na žalost, Lagarde i Luka Karabatić vraćaju Francuzima tri pogotka prednosti koje su imali i dvije minute prije kraja kod time-outa za Hrvatsku. Je li time-out trebao biti zvan ranije kada je pod prijetnjom pasivnim napadom Kopljaru šut obranio Gerard, a potom na crti Alilovića svladao Luka Karabatić. Pogodio je i Marić za 27:29, a minutu i 40 do kraja time-out zatražio je Dinart. Francuzi nisu iskoristili napad, u posljednju minutu Hrvatska je krenula po dva pogotka prednosti. Mandaliniću je obranio šut Gerard i praktički riješio hrvatsku sudbinu na Europskom prvenstvu. Mahe je do kraja samo potvrdio francusku pobjedu.

Krešimir LACKOVIĆ
HRVATSKA   27 (13)
FRANCUSKA   30 (19)

 

ZAGREB – Arena Zagreb. Gledatelja: 15.000. Suci: Lars Geipel i Marcus Helbig (Njemačka).

HRVATSKA: Stevanović (1+0), Alilović (5+1), Mihić, Marić 2, Stepančić 1, Kopljar 4, Vori, Gojun, Horvat, Karačić, Mandalinić 1, Štrlek 6, Čupić 5(3), Musa, Mamić 5 i Cindrić 3.

FRANCUSKA: Dumoulin (4+0), Gerard (7+0), Remili 6, Lagarde 2, Mem 3, N. Karabatić 2, Mahe 5(2), Abalo, Sorhaindo 1, Guigou 4, L. Karabatić 3, Claire, Dipanda 3, Porte 1, Tournat i Caucheteux.

SEDMERCI: Hrvatska 3(3), Francuska 3(2); ISKLJUČENJA: Hrvatska 6 minuta (Gojun 2+2, Musa 2), Francuska 10 minuta (N. Karabatić 2, Dipanda 2+2, Remili 2, L. Karabatić 2).

Hrvatska će u petak od 15.30 sati igrati za peto mjesto protiv Češke

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike